Хиляди горят след закона „Симеонов”

Много билети са купени от търговци и сега може да не получат парите си

Осигуряваха 50% от оборотите на малки будки

Хиляди хора в страната се притесняват, че ще изгорят с края на частните лотарии, заради промените в Закона за хазарта, направени по предложение на депутата Валери Симеонов.

Много магазини и собственици на малки будки са купили от частните моментни лотарийни билети, които след отнемане на лиценза им ще останат непродадени.

С последните приети от парламента промени на Закона за хазарта беше решено, че три дни след обнародването им в “Държавен вестник” лицензите за организиране на частни лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго и кено, се прекратяват. А непродадените билети от моментните лотарии трябва да бъдат унищожени от издателите им до края на годината. Това означава, че частните фирми трябва да изкупят пласираните сред търговците билети и да ги унищожат.

Малките търговци обаче не вярват, че това ще се случаи и вече пресмятат какви ще бъдат загубите им. Никой не очаква, че компания с отнет лиценз ще продължи коректно да спазва Закона за хазарта. Продажбите на билетчета за търкане формираха близо 50% от оборота на малките будки в страната. Читател на вестник “Труд” разказа, че при 300-350 лв. общ дневен оборот от малка будка обикновено е продавал 30-35 билета за търкане. А за цяла седмица е поръчвал по 300-400 талона. Сега обаче непродадените билети при него са за около 200 лв. и се чуди дали някога ще може да си върне парите. В тази ситуация са хиляди собственици на будки в страната и по-големи търговски вериги.

Още по-притеснени са хората, които имат големи печалби от частните лотарии, но не са получили парите си. Практиката при големите печалби от 1-2 млн. лв. е организаторите на играта да изплатят веднага например 100 хил. лв., а останалите пари дават на части през следващите години.

Сега късметлиите се чудят дали някога ще получат парите си. Защото е много по-добре човек да няма много пари, отколкото да спечели милион, а после пачките просто да изчезнат.

Някои късметлии, които са спечелили големи суми от частните лотарии, дори са взели кредит, за да си купят кола и хубав апартамент с идеята, че със следващите получени суми от хазартната компания ще плащат вноските по заема. Сега те се притесняват, че ако не получат печалбите си може да фалират.

Опитът на вестник “Труд” да се свърже с представители на “Националната лотария” остана неуспешен. Телефоните за връзки с медиите са изключени или на тях никой не отговаря. На телефона на “Националната лотария” за връзка с хора, спечелили над 100 лв., също никой не отговаряше.

При гласуването на последните промени в Закона за хазарта първоначалното предложение на депутата Валери Симеонов от Обединени патриоти предвиждаше всички печалби от организатори на хазарт, чиито лиценз се отнема, да бъдат изплатени от 30 юни 2021 г. или получаването на сумите да бъде разсрочено до края на 2025 г.

По предложение на Йордан Апостолов от Обединени патриоти в крайна сметка беше гласувано, че печалбите трябва да бъдат изплатени според общите условия и правилата за организиране на съответната игра.

Хората обаче се притесняват, че никога няма да получат печалбите си от компания с отнет лиценз за организиране на съответната игра. След като промените в Закона за хазарта влязат в сила и лицензите за организиране на частни лотарии бъдат прекратени, хората ще могат да търсят правата си по съдебен ред, ако от фирмите откажат да изплатят печалбите им, отговориха от Държавната комисия по хазарт на въпроси на вестник “Труд”.

Затова читатели на “Труд” се чудят дали да не звънят лично на Валери Симеонов, за да търсят парите си.

 

Валери Симеонов, зам.-председателят на Народното събрание, пред “Труд”:

Държавата не носи отговорност за частно-правни отношения

Хората с неизплатени печалби трябва да си ги търсят от организаторите на игрите. В една лотарийна игра организаторът прибира парите от тираж и от събраните средства той е длъжен да отдели съответните парични суми, които са необходими за изплащане на награди. С други думи парите са събрани и операторът трябва да се изплати от тези пари. На база на утвърдените от Комисията по хазарта общи правила ще се търси печалбата, ако не бъде изплатена. Аз не допускам да не бъдат изплатени - тези достолепни бизнесмени ще си изплатят печалбите. Държавата не носи отговорност за отношения с частно-правен характер. Има категорични текстове в законодателството на България и всеки си търси правата и печалбите. А по отношение на идеята на главния прокурор за проверка на приватизацията смятам, че е добре за държавата, защото голяма част от нея, макар и правена по време на различни правителства, всъщност носи в себе си огромни и основателни съмнения за злоупотреби и за толериране на близки до съответните партии и хора.

 

Дистрибуторите имали билети за 30-40 милиона

Търговец от Бургас: Вътре съм с 6000 лв.

В Русокастро хванали последния вагон на последния влак

Мария Кехайова,

ТРУД, Бургас

“Имам билети за 6000 лева и изгарям с тази сума. Вече ги изтеглих от няколкото си обекта в Бургас, не вярвам парите да ни бъдат възстановени.” Това заяви пред “Труд” Таня Бобчева, търговец от морския град.

От събота и неделя вече печалби не се изплащат никъде, сочи нейната проверка. - “Аз лично преустанових продажбите на билети още в събота, защото започнаха скандали. Идваха всякакви клиенти с настояване да им изплащаме суми и за да не стресирам продавачките си, спрях продажбите. Според мен, само дистрибуторските фирми в България са около 16 000 и имат билети поне за 30- 40 милиона лева”, коментира Таня Бобчева.

В същото време в бургаското село Русокастро две жени са хванали последния вагон на последния влак на лотарията. Слава Богу, че печалбите им изпревариха това, което се случи и си получиха парите, коментират съселяните им. Кметът Георги Ганчев обясни пред “Труд”, че Марина Гайдурова спечелила 100 000 лв. преди година. Парите и били изплатени, купила си къща на центъра на селото, направила и дарение на местния пенсионерски клуб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"