Цената на парното замръзва за година

Трудно ще минем към такъв вариант, коментира проф. Тасев за “Труд”

Газът ще продължи да поевтинява

Да се изготвя прогнозна цена на топлинната енергия за 12 месеца, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Същата схема в момента се прилага за цената на електрическата енергия, която се определя веднъж годишно. Промените предстои да бъдат обсъдени утре на заседание на комисията.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов целта е да се избягват големите колебания в цените на топлинната енергия. При определяне на новия 12-месечен период на прогнозната цена на парното ще се взима реалната цена на газа и ако има надвзет приход, той ще се приспадне или обратното.

Ако все пак има сериозни отклонения в стойностите на синьото гориво, ще има междинни корекции на парното, предвиждат промените.

Те се налагат, след като новият договор на “Булгаргаз” с “Газпром” предвижда цената на синьото гориво у нас да се определя всеки месец. Така се наложи за последните два месеца след понижение на газа да се изменят и цените на парното в страната.

Въвеждането на прогнозна годишна цена на парното ще се случи много трудно, коментира пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му причина за това е характерът на българина, който смята винаги, че го лъжат и ще го “минат”. Реално топлинните счетоводители нямат физическата възможност да изчисляват на абонатите си консумираната топлинна енергия всеки месец. Това означава инкасатори, които да обикалят домовете, след това да се правят фактури - непосилно е, категоричен беше проф. Тасев. Той обясни, че случилото се през последните месеци драстично понижение на цените на газа е прецедент и трудно ще се повтори. Все пак до края на годината цената на синьото гориво ще върви надолу, прогнозира експертът.

 

Дружеството ще преизчислява фактури със задна дата

Разсрочваме сметки към „Топлофикация“

Сумите идват с изравнителните сметки

]
“Топлофикация София” е готова да преизчисли сметките за парно.

Клиентите на столичното парно могат да разсрочат сметките си, съобщиха от “Топлофикация София”. За целта е необходимо да се свържат с дружеството онлайн или по телефона.

“Топлофикация София” ще преизчисли сметките на своите клиенти в законовия срок заради по-ниската цена на газа със задна дата. Това ще се случи, след като КЕВР определи цени на газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Така клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки, а тези с прогнозни - сумите ще бъдат отразени в изравнителни сметки и ще са видни през юли 2020 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"