Честваха Деня на храбростта в НВУ с парад и салюти (СНИМКИ)

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва във военния ритуал

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в тържествения ритуал по случай Деня на храбростта-6 май в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

Той прие строя на курсантите и поздрави военнослужещите по повод празника.

„На този ден отдаваме почит на всички български войни-от редника до генерала. На тези, които в историята на България пожертваха живота си, не жалеха здравето си в името на българските национални идеали, за обединението на България и за защитата на териториалната цялост и независимост на страната. На този ден се прекланяме пред храбростта на българския войник, който след Освобождаването на България от турско робство до днес, много често при трудни условия, лишения, липса на средства, е изпълнявал своя дълг за защитата на Родината. В последните години виждаме, че усилията на военнослужещите не са напразни. Българското общество възражда доверието си в БА и това е естествено, защото в историята на България народ и армия винаги са били едно. Смело можем да заявим, че вече 1400 години българската държава съществува само и единствено на храбростта, всеотдайността и жертвоготовността на българския войн. В процесите на модернизация, които започнаха преди няколко години, са необратими. Каквото и да се коментира, БА ще продължи да се модернизира, стандартът на българския войн ще се повишава и нашият стремеж е вие като командири да имате не само самочувствието и добрата подготовка, но и да сте горди с униформата на български войни.

За все повече хора в света става ясно, че да си гражданин на света е лесно, но е трудно да си гражданин на своята държава, защото това изисква повече отговорност. С българските войни можем да се гордеем”, каза в тържественото си слово пред курсантите и офицерите в НВУ министър Каракачанов.

В парада на бъдещите офицери участваха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената-реликви. Командващ парада бе лично началникът на Националния военен университет полковник Иван Маламов.

Под звуците на химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър на университета, бяха произведени 20 артилерийски салюта. Курсантите преминаха в тържествен марш, а ритуалът завърши с преминаване на бойна техника на висшето училище.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"