Четиримесечно бебе и баба му са новите потвърдени случаи на COVID-19 в Разградско

Положителните проби в областта засега са шест от две села

Четиримесечно бебе, което е на лечение в детското отделение на разградската болница и баба му са новите потвърдени случаи на COVID – 19 в областта. Така по официални данни положителните проби до сряда по обед стават общо шест.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) е изготвено предписание за провеждане на хигиенни и противоепидемични мерки в болничното отделение, в което имало още три деца. Те са били в друг сектор и не са имали контакти с бебето и баба му, но ще бъдат тествани, съобщиха за медиите от областната управа в Разград.

Взети са PCR тестове на целия персонал на отделението, който се е самоизолирал. Бебчето и баба му са преместени в инфекциозното отделение на болницата и са в добро здравословно състояние. Те ще останат под наблюдение до отчитане на два отрицателни резултата.

Предстои вземане на проби от контактните на бебето и баба му, които са от село Ясеновец. То е първото населено място в областта, в което беше установен и първият случай в Разградско. 41-годишен мъж от селото е дал положителен резултат при тестване в болница в Русе, където е бил приет. След него вирусът е потвърден и при съпругата му, но тя няма симптоми и е под домашна карантина.

Към момента не се съобщава новооткритите два случая, на бебето и баба му от същото село, имат ли роднинска или съседска връзка с 41-годишния болен и жена му.

Съпрузите от Ясеновец имат такава с другите два потвърдени по-рано случаи, които са от село Бърдовка. Там първо беше установена 40-годишна жена, а след нея положителен излезе и тестът на майка й. Те били близки роднини на жената от Ясеновец и веригата на разпространение на коронавируса там е проследена.

От РЗИ в Разград опровергаха излезлите по-рано данни, че има два случая на заразени деца, а общо засегнатите ставали девет. Причината за разминаването била, че част от данните били вкарани в националната система без за тях да има потвърждение от националната лаборатория. Направиха и уговорката, че ситуацията е динамична и се вземат непрекъснато нови проби, които могат да променят общата картина.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"