12 хил. нови жилища построиха за година

Край морето пазарът е активен

Ръстът в най-големия град е над три пъти

Малко над 12 хил. нови жилища са въведени в експлоатация през миналата година в цялата страна, показват данните на НСИ. Това представлява изключително сериозен ръст от 48,3%. Прави впечатление, че през всяко тримесечие на миналата година броят на излезлите на пазара жилища се увеличава спрямо предходното.

Двустайните апартаменти все още преобладават. За година са завършени 4469 двустайни жилища и 4311 тристайни. При двустайните обаче ръстът е с 47% спрямо предходната година, а тристайните се увеличават с близо 62%, което ясно показва, че все повече купувачи предпочитат по-големите апартаменти.

Най-много строят край морето, става ясно от данните на НСИ. На първо място по въведени в експлоатация нови жилища за цялата година е Варна с 2408 броя, а веднага след това е Бургас с 2122 броя. София остава на трето място с завършени за година 1559 къщи и апартаменти. Много сериозна е строителната активност и в Пловдив, където на пазара са излезли 1279 нови домове за година. На следващите места, но с много голяма разлика от челните позиции, са Стара Загора (506 нови жилища), Кърджали (498) и Благоевград (469).

Най-голям е ръстът на строителството в София. Излезлите на пазара нови жилища в столицата са над три пъти повече от предходната година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"