16 евро на кв. м за наем на първокласен офис

Оптимизацията на площите е трайна тенденция

Сменят локацията

Собствениците на първокласни офис площи в централната част на София ги предлагат за 15,5-16 евро на кв. м на месец, а наемите на офисите по основните булеварди са около 14-15 евро на кв. м, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти.

Тежестта за наемателите се е увеличила и заради повишените такси за поддръжка. В София те варират в диапазона 3,5-4 евро/кв. м. Наемите на офиси в големите градове на страната също са нараснали, като офертите са с около 10% по-високи спрямо година по-рано.

Подновяванията на договори за наем на офиси и преместванията са основният двигател на пазара в София. Оптимизацията на площите се очерта като трайна тенденция през последните години, тъй като много компании продължават да използват по-малко офис площи поради наложения хибриден модел на работа. Свободните офис площи в столицата са около 16%.

Нарастват и наемите на складове, като свободните пространства намаляват. Сред причините за това е нарастващата активност на търговски и логистични компании. Първокласните логистични площи над 10 хил. кв. м в София се отдават за 4,75 евро на кв. м на месец, а наемите на малки и средни помещения са нараснали до 5 евро на кв. м.

При търговските площи най-бързо се развива сегментът на ритейл парковете, при които магазини от различни търговски вериги използват общ паркинг. На пазара навлизат нови марки в сегмента на бюджетния или среден клас дрехи и обувки, а някои марки разширяват присъствието си в страната. Опериращите ритейл паркове в страната имат обща площ над 300 хил. кв. м.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"