20 г. от приемането на България в НАТО - повод за тъжна равносметка

Всяка година стават безброй произшествия във ВВС, заради неизправни самолети и липса на летателни часове на пилотите

Днес арсеналът на българските ВВС е трагикомичен - сведен до няколко изтребители, учебно-бойни и щурмови самолета, които постоянно ги ремонтират

Абсурдно и алогично е да искаш армията ни да даде малкото й останала годна бойна техника на Украйна и да чакаш НАТО да я превъоръжи с нови оръжия

Щели да правят авиошоу за 20 години от членството на България в НАТО. Това е толкова тъжно, жалко и нелепо, че просто нямам думи. Защо ли? Ами защото за тия 20 години Българската армия бе буквално разгромена и то в мирно време.

Едно от изискванията за влизането ни в Алианса бе да ликвидираме своите ракети СС-23-единственото ни възпиращо стратегическо средство, респектиращо нашите противници, нарязахме за скрап стотици самолети, вертолети, оръдия и танкове. Ликвидирахме зенитно-ракетни комплекси на своята противовъздушна отбрана, корабите на военноморски ни флот и съкратихме десетки хиляди военнослужещи, за чието обучение държавата бе дала милиони левове.

В годините на студената война в бойната ни авиация постъпват съветски щурмови вертолети Ми-24 и самолетите Су-25, Су-22 и МиГ-29. Българските ВВС стават най-силни на Балканите и всяват респект в противници ни с броя на авиобазите и своите 600 бойни самолети и 40 щурмови вертолети. Бойният потенциал на авиацията ни се е равнявал на сумарния потенциал на Турция и Гърция, взети заедно.

Днес арсеналът на българските ВВС е трагикомичен. Той е сведен до няколко изтребители, учебно-бойни и щурмови самолета, останали от времето на Варшавския договор, които постоянно ги ремонтират. Липсата на нова материална техника и недостигът на средства влияе негативно върху бойната и летателна подготовка на летците. Години наред властта у нас нехае по този жизнено важен въпрос. Докарахме я дотам, че от първата държава в Европа използвала самолета, като бойно средство в Балканската война, днес нямаме модерни и изправни бойни самолети, за да охраняват въздушното ни пространство.

През последните 35 години разчитаме единствено на морално и физически остарялата техника от времето на Варшавския договор!? Нали целта на масовите съкращения в Българската армия, извършени от някои национално безотговорни политици, бе да се направи от спестените пари за заплати - малка, модерно въоръжена и мобилна армия, отговаряща на натовските стандарти! Е, господа политици, къде е днес тази малка, модерно въоръжена и мобилна армия? След недалновидните ви, безумни и престъпни експерименти, от нея май остана само - малка армия и нищо друго!

Спомням си, как един бивш министър на отбраната обясняваше разпалено философията на предприетата от него военна риформа: "До капитан ще ги купя, а останалите ще ги чупя!"

Българската армия, вследствие на многобройните редуцирания, днес сякаш е претърпяла втори Ньой, само че този път без да е участвала във война и представлява бледа сянка на своето минало.

Към 2010 г. общата численост на въоръжените сили е била 44 100 души, от които 34 500 са в армията. Впоследствие Въоръжените ни сили бяха намалени до 37 000 души, от които само 27 000 са в армията. Да не говорим за смехотворния ни доброволен резерв от 3500 души. Положението с броя на запасняците, от 18 до 60 години, които можем да мобилизираме в случай на война, също е отчайващо. При социализма бяха над 2 милиона, а сега са едва 40 хиляди. Много тревожно прозвучаха последните новини, че в армията има незаети около 6000 щата.

А на съвсем близко разстояние от нас бушуват войни в Украйна и в Близкия Изток. Всеки момент може да ни залее огромна мигрантска вълна, която драстично ще промени етнорелигиозния облик на българското общество и на Европа. Политическите процеси в Западните Балкани са непредсказуеми.

По-мъдри от нас хора са казали в миналото: „Ако искаш мир, готви се за война !” Това означава да имаш армия, която да може да гарантира териториалната цялост и суверенитета на нашата страна! За съжаление ние нямаме такава! Ама, кой да го чуе това !? Оправданието на политиците е, че все не достигат парите в държавния бюджет за въоръжените сили и за отбраната.

Абсурдно и алогично е, когато една държава няма пари за нищо, да изпраща военни контингенти зад граница и да дава над 700 милиона лева за миротворчески мисии. На туй народът му вика: „ На гол тумбак - чифте пищови!“

Абсурдно и алогично е да искаш армията ни да даде малкото й останала годна бойна техника на Украйна и да чакаш НАТО да я превъоръжи с нови оръжия!?

Абсурдно, алогично и дори бих казал престъпно е да се дадат 1.2 милиарда щатски долара за изтребители, които съществуват само на чертежи и да чакаме години наред тяхната доставка от САЩ, вместо спешно да закупим изтребители от друга държава за жалката ни бойна авиация. И на туй отгоре пак да поръчваш от същите самолети, за да се подмажеш на задокеанските ни господари!?

Армията ни е стигнала до там, че няма пари да организира един свестен военен парад на празника си - 6 май. Затова последните й паради се превърнаха в истинска пародия, от което, като военен човек - ми е болно и ме е срам!

Да не говорим за боеспособността и бойната готовност на частите и съединенията. Направим едно учение с бойни стрелби на рота или батальон, ама вдигаме шум до Бога, все едно сме направили армейско учение!?

Всяка година стават безброй произшествия във ВВС, заради неизправни самолети и липса на летателни часове на пилотите. За три поредни години загинаха нелепо трима опитни летци.

И сега за благодарност ще правим авиошоу с няколкото ни останали самолета и вертолета - в чест на гробокопачите на Българската армия от НАТО!? Срам нямате ли господа политици и генерали?

*От фейсбук. Авторът е военен историк, преподавател, Висше училище по сигурност и икономика - ВУСИ – Пловдив. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Доц. д-р Петър Ненков

Този уебсайт използва "бисквитки"