800 теста за COVID-19 правим на ден

Не изследваме повече хора, за да се доказват повече заразени, каза доц. Ангел Кунчев

Всеки който иска, да си направи проба и да съобщи резултата

Средно по 805 PCR-теста за коронавирус на ден са правени у нас от 20 до 27 април. Общият им брой за посочения период е 6440, а от началото на извънредното положение те са над 40 000. Това сочат данните Националния оперативен щаб, предоставени на “Труд”.

“Ще имате пълната информация в края на седмицата, качена в интернет. Това не е тайна. Не изследваме повече хора, за да излизат повече заразени. Всеки, който иска, нека се изследва, и да дава информация”, каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред “Труд”.

На сутрешния брифинг на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че за изминалото денонощие тестовете са 1128, с успеваемост 2,7 процента, докато предишния ден тя е била 18 процента (виж таблицата).

Според доц. Кунчев броят на установените заразени случаи у нас е функция на направените тестове, но това не бива да се абсолютизира. “Не можем да кажем - увеличаваме изследванията, излизат много. Зависи кого изследваш. Ако са случайни проби, кой зае колко положителни няма да повлияят. Ако се насочени към рискови групи - към болници, към такива, които имат много контакти, огнища, естествено ще излязат много повече. Така че има връзка, но тя не е толкова пряка - не можеш да кажеш изследвам много, изкарвам много”, заяви той.

“Ако в момента отида в Разград и изследвам 1000 души, никого няма да намеря, защото в Разград няма инфекция. Ако направя същото в Пловдив, където е средно представена в момента циркулацията, ще хвана между 2 и 4%, които са се срещали с вируса. Ако го направя в една болница като Видинската, мога да хвана и 30%. Тъй че къде е пряката връзка - няма пряка връзка”, посочи още той.

Всъщност според щаба колкото по-широка е основата на пробите, толкова по-релевантен и представителен ще е резултатът. “И ние точно заради това ще правим проучване в Пловдив. Там се опитваме да го правим по всички правила на изкуството и да направим между 500 и 1000 теста”, допълни Кунчев.

 

Д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на НС обяви:

България е на последно място по брой изследвани

Още чакаме доставка от 1 млн. теста от Брюксел

България е на последно място по тествани на брой население в Европа. Това заяви от парламентарната трибуна д-р Нигяр Джафер (ДПС), зам.-председател на народното събрание. Тя посочи, че в Германия са тествани 25 хиляди на 1 млн. население, Австрия - 22 000 на 1 милион, Унгария - 5000 на 1 милион, Турция - 9 000 на 1 милион, Гърция - 5 500 на 1 милион, Румъния - 5 500 на 1 милион. България е на дъното на тази класация с 3 600 теста на 1 милион население”.

“Аксиома е, че повече тестване означава повече диагностицирани. Аксиома е, че парите, вложени в тестове, колкото и да са те в момента, ще са многократно по-малко, отколкото ще бъдат пораженията върху икономиката, върху доходите на хората и ще се отразят на безработицата”., заяви д-р Нигяр Джафер. “Време е да разберем, че овладяването на подобна криза няма да се случи с еднократен акт на карантина, а ще бъде продължителен процес. И в този смисъл, стройна система от тестване може да ни насочи към най-необходимите противоепидемични мерки”, каза още тя. И запита дали правителството е готово да финансира подобно масово изследване на населението. От своя страна премиерът Бойко Борисов посочи, че към момента у нас имаме налични 60 хиляди теста, пет хиляди PCR са от САЩ, 10 хиляди - от Китай, 15 000 - от министреството на здравеопазването, още 30 хиляди - от Корея. Министър-председателят припомни, че още преди месец и половина сме поръчали през ЕК 1 млн. теста, които държавата е готова да си плати, но до ден днешен такава доставка не се е осъществила.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"