82-ма българи чакат да бъдат превозени от Италия

Един от нашенците дал положителна проба за COVID-19 на блокиран круизен кораб

12 българи - четирима музиканти и 8 моряци, са блокирани на италианското пристанище Пьомбино. Един от тях вече е с положителен резултат за коронавирус. Това съобщи пред БНР музикантът Атанас Ловчинов, който също се намира на блокирания круизен кораб.

"На нас първи ни взеха тестове, когато акустирахме на Пьомбино и днес, когато ходихме да ни мерят температурата, защото всяка сутрин ходим, разбрах, че единият е дал положителен резултат - единият от българите, от моряците, и е изолиран в кабина", каза той.

Процедурата по прибирането на българите още не е започнала, разказа Ловчинов. 22-ма души са българите - служители на компанията, на два круизни кораба, но на различни пристанища в Италия и още около 60 други български граждани чакат да бъдат извозени от страната:

"Нашият посланик - господин Тодор Стоянов, е в непрекъснати преговори с компанията, която е собственик на корабите, и всъщност проблемът се състои в това, че компанията не иска да плаща чартърни полети, които така или иначе има от Рим, и се опитва да ни прибере с автобус, но цялото това нещо е сложна комбинация от документи, с които трябва да се получат разрешения за зелени коридори, и след подаване на тези документи, които все още за българите не са подадени, означава, че поне още две седмици ще чакаме тези зелени коридори, което означава, че нови 17-18 дни ще съм тук, което за мен лично представлява някаква опасност, защото така, както съм здрав в момента, така след това може да не съм", съобщи още българинът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"