89-годишен рецитатор учи на родолюбие в YouTube

Ученици и българи в чужбина гледат видеата на Петър Стаменов

89-годишен българин е най-възрастният участник в историята на Националния конкурс за изпълнение на българска и унгарска литература, чието 26-о издание се проведе в края на април в Шумен. Петър Стаменов спечели специална награда за изключително художествено изпълнение.

Той е роден в монтанското село Вирове, от 64 години живее в София, през юли ще празнува 90-ия си рожден ден. През основната част от живота си е бил военен. Работил е в стъкларска фабрика в София, бил е дърводелски работник в родното си село, както и на Златните мостове на Витоша.

Любовта към поезията у него се заражда още в първи клас, когато научава наизуст “Аз съм българче”. Учителите му разбират, че има талант да рецитира и го поощряват да участва във всички тържества в родното си село. Рецитирал е стихотворения на Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Яворов и Добри Чинтулов. Днес той винаги носи със себе си стихосбирката “50-те песни и стихове, които ни правят българи”, чел я е много пъти и знае наизуст всички 50 творби в нея.

Пред “Труд” Петър Стаменов споделя, че през целия си съзнателен живот е рецитирал любимите си произведения: “В последно време всеки ден казвам по няколко стихотворения. Възстановявам си стари, които съм забравил през годините. Дори скоро научих ново стихотворение, и то на унгарски автор - Шандор Петьофи.”

Със стихотворението на унгарския поет “Любов и свобода”, както и с “Хайдути” на Христо Ботев, 89-годишният мъж се включва в надпреварата в Шумен. Конкурсът за него е първият, в който участва и го определя като голямо предизвикателство: “Никога преди не съм имал подобни изяви. Бях много щастлив, че се представих добре и дори участвах в закриването, като на сцената рецитирах “Хаджи Димитър” с най-малката участничка - Елица Каменова, която е само на 6 години”. На този етап дядо Петър не мисли да се включва в други конкурси, защото подготовката за тазгодишния е била сериозна и отнела много от енергията му: “Бях много напрегнат, защото не е лесно да излезеш на сцената и да дадеш всичко от себе си на публиката”. Това обаче не означава, че се отказва от любовта си да рецитира.

89-годишният мъж вдъхновява младите да обичат българската поезия чрез канала си в YouTube, където споделя свои клипове, в които рецитира стихотворения на любими български автори. Каналът е създаден преди година, като целта е изпълненията му да достигнат до повече хора. Идеята идва от неговите внуци, които са неотлъчно до него и го подкрепят в начинанието. Помага му съпругът на неговата внучка, който заснема клиповете, монтира и ги качва в платформата.

“Заточеници” на Пейо Яворов, “Молитва” на Иван Вазов, “Вяра” на Никола Вапцаров са само част от изпълненията, на които се радват българи не само у нас, но и в чужбина - Канада, Израел, Молдова, Гърция, Германия, САЩ, Чехия, Испания.

Дядо Петър е щастлив от факта, че предимно ученици гледат видеата: “В коментари пишат, че са имали за домашно да научат стихотворенията и съм им помогнал да ги запомнят по-лесно”. Дядо Петър вярва, че вдъхновява младите да обичат българската поезия. “Самият факт, че от няколко месеца значително са се увеличили гледанията в канала ми, показва, че все повече млади хора се интересуват от българска поезия”, казва той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Теодора Цонева

Този уебсайт използва "бисквитки"