Urbanites: Neon Dancing at EXE CLUB - интерактивно събитие с танц, дигитално изкуство и 80-арска музика

'Urbanites: 'Neon Dancing'' e нов проект на хореографа Коста Каракашян в колаборация с дизайнера Георги Десподов (Македония) и творческата платформа Urbanites Sofia, обединяващ съвременен танц и дигитално изкуство. Събитието съчетава хореография, създадена на живо пред публиката, 80-тарски електронен DJ сет, и визуално изкуство, включващо инсталации и прожекции.

“Чрез създаването на нов танц в рамките на един час на място, ще покажем на публиката как протича един творчески процес в сферата на съвременния танц. Приготвили сме и интерактивни задачи, с които публиката да може да повлияе на действията на танцьорите, което може да доведе до напълно неочакван краен резултат,” споделя Каракашян. “Имам щастието да работя с трима страхотни танцьори, с които нямаме търпение да импровизираме по задачите на публиката и по специално подготвената музика на момчетата от Stranger Synths”.

В Neon Dancing участват добре познатите танцьори Стефани Ханджийска, Владимир Груев и Искра Даскалова. Те ще изградят напълно нова танцова творба под звуците на Stranger Synths - Николай Важаров и Драгомир Дончев, разпознаваеми с 80-тарския си електронен и synth wave звук. За костюмите ще се погрижи СРБ - нова марка за улична мода с френски, арменски и български корени.

Urbanites Sofia е платформа за съвременно творчество и култура, която подкрепя млади изгряващи артисти, като им дава възможност за изява чрез събития и изложби, и популяризира работата им онлайн. Ивана Вълчева (музикант) и Ася Попова (фотограф) създават организацията през зимата на 2017-та, докато още следват в чужбина, а след завършването си и двете се връщат в София и продължават работата си по платформата. Докато обикновено дейността им се върти около визуалното, в това издание те за пръв път комбинират сценично с дигитално изкуство.

Клубните им проекти са вдъхновени от връзката между визуалното изкуство, музиката и клубната култура - общата им нужда да стимулират, да създават дълбоки усещания и впечатления у публиката. През последните години различни галерии и музеи по света като Tate Modern и Saatchi организират събития свързващи галерийното пространство с клубната култура, а това е второто подобно събитие на момичетата от Urbanites Sofia в EXE CLUB.

Urbanites: Neon Dancing, 6-ти ноември, 2019 (сряда), 21:30ч.

Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/2611969878865656/

Снимки: https://drive.google.com/open?id=13EC0WcbdKhT7iXYJV1MUR5n4RSYkuyCY

За участниците:

Георги Десподов - артистът, погрижил се за визуалната част. Родом от Прилеп, Македония, завършва бакалавър “Рекламен дизайн” в Националната Художествена Академия в София през 2019. В момента работи като дизайнер в дигитална агенция и на свободна практика. Работата му е повлияна от поп арт, осемдесетарска естетика и пост-модернистичния Мемфис стил. За себе си казва, че обича да представя обикновени предмети в необикновен контекст, придавайки им ново значение.

Повече за работата му:

https://www.behance.net/despodov9b62

Коста Каракашян е един от най-успешните ни млади танцови изпълнители. Работил в Канада, Япония, Германия, Норвегия, Виетнам, през лятото на 2019-та завършва бакалавър по танц в Колумбийския университет в Ню Йорк. Освен с танци, Каракашян се занимава и с филмова режисура, като преди по-малко от месец спечели награда “Люмиер” за филма си “WAITING FOR COLOR” - документален танцов филм за насилието срещу ЛГБТИ общността в Чечня. В момента учи магистратура по човешки права в Глобалния кампус по човешки права във Венеция. Като артист, Коста изследва развиването на емпатия в обществото ни чрез танц, кино и преподаване. Вълнува го как може България да стане страна, която по-пълноценно да уважава правата на различните.

Повече за работата му:

https://kostakarakashyan.com

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"