Бил Гейтс или „Великият Гетсби“, който стана за резил

Създателят на „Майкрософт“ е бил винаги напорист сваляч, но никога бройкаджия

След 27 години брак съпругата му Мелинда го обвини прикрито в педофилия

Със сегашната си изгора Паула Хърд ходят по тенис-кортове и хърватски водопади

Тя е вдовица на споминал се негов конкурент в компютърния бизнес и се разбирали прекрасно

Приятели на Бил Гейтс казват, че що се отнася до любовта, той винаги се бил изживявал като Великия Гетсби. Тоест, като романтичния герой на Франсис Скот Фицджералд, за когото да бъде влюбен, да се раздава докрай на обичаната жена, е целта на живота му. А креватното съприкосновение с избраницата – едва ли не е било необходимата нелепост. И в просторната библиотека на баровската му къща на брега на езерото Уошингтън недалеч от Сиатъл създателят на „Майкрософт“ бил събрал всички американски издания на „Великият Гетсби“, плюс доста на брой чуждестранни. Отдавна се пише - на тавана на въпросната библиотека, а според някои медии и на някаква стена, била пък изписана с едри букви неговата любима фраза от „последните акорди“ от култовото книжле: „Той бе извървял дълъг път до синята морава, а мечтата му изглеждаше толкова близко, че едва ли би могъл да я изпусне“. В едно интервю самият Бил Гейтс разказва, че не само той, а и останалата до него 27 години съпруга Мелинда била очарована от „Великия Гетсби“. И дори веднъж двамата се били маскирали за костюмно парти като главните герои на романа - Джей Гетсби и Дейзи Бюканън. Просто защото виждали голяма прилика в ухажването на Мелинда от Бил и преследването на Дейзи от Гетсби. Да не говорим, че паралел може да бъде направен и между споменатия пищен дом на Бил Гейтс и разкошното имение на Гетсби в измисления от Фицджералд квартал Уест Ег на нюйоркския остров Лонг Айлънд, но отклонения от темата не са предвидени.

Когато се срещат за първи път през 1987 г., според собствените приказки на Бил Гейтс, Мелинда Френч вече била имала куп гаджета и била винаги заобиколена от ухажори. Също като палавата Дейзи, която, когато се запознала с младия офицер Джей Гетсби, приемала всеки ден на чай в луксозната си къща по 5-6 командири от американската армия, готвещи се за фронтовете на Първата световна война.

Бил и Мелинда като млади

Седем десетилетия след първата среща на героите на Фицджералд 31-годишният управител на набиращия скорост гигант на информатиката „Майкрософт“ вече разкроявал бъдещето на човечеството чрез компютърните си разработки и усилено си търсел жена. А завършилата престижния университета „Дюк“ в Северна Каролина 22-годишна девойка Мелинда, която имала малък стаж в информационния колос на ония години IBM, постъпила в компанията на бъдещия си съпруг, защото някакъв кадровик ѝ бил казал, че в „Майкрософт“ може да направи страхотна кариера. И четири месеца след първия работен ден Бил вижда Мелинда на учрежденска вечеря, като тя закъснява и съдбата ѝ отрежда да седне на празния стол до него. За да бъде запленена от енергията му, от неговия брилянтен ум, от неподправеното чувство за хумор и интригуващи разкази за това-онова. Но когато накрая на купона той я кани да отидат на дискотека заедно с приятели, тя отказва, защото имала друг сърдечен ангажимент. Няма лошо, след няколко седмици двамата се срещат на учрежденския паркинг, тъй като съвсем случайно са паркирали колите си една до друга. Поприказват си и Бил кани девойката на вечеря, ама след две седмици и тя му се присмива, че не е достатъчно „спонтанен“ за нея. „Обади ми се два дни преди това!“ – отсича, а той ѝ позвънява още същата вечер. Мелинда си мисли, че ще изживеят най-много кратка тръпка, още повече, че майка ѝ я посъветва да не се захваща с шефа си, който бил и с девет години по-голям от нея. Но остават заедно почти три десетилетия, раждат им се две прекрасни дъщери и начетен син, като за никого от тези, които ги познават, не е странно защо на пръв поглед обикновеното момиче от Тексас е влязло под кожата на един от най-печените умове в технологиите.

Семейството на Гейтс в по-добри години

Мелинда е различна от съвременичките си, тя е свръхинтелигентна, интересува се искрено от наука и е убийствено аналитична, способна да намери изход от всяка заплетена ситуация. Със сигурност само такава жена би могла да понесе мъж със заетостта и отговорностите на Бил Гейтс, може би само такава умница би реагирала със смях, когато вижда колебанията му дали да се оженят или не, изписани на дъска в спалнята им седем години след стартовото „съприкосновение“. Та сключват граждански брак едва през 1994 г.

Но дали зад компютърния гений и щедър филантроп със сдържано поведение не се е криел непоправим женкар? Този въпрос започват да си задават медиите по света начело с флагмана на американския печат „Ню Йорк таймс“ след разтръбяването през 2021 г. на новината за развода на Бил Гейтс с Мелинда Френч Гейтс. Като злите езици особено в медиите отвъд Океана изведнъж започват да говорят за основателя на „Майкрософт“ като за бизнесмен със „сиви зони“, известен дотогава на малцина с „несръчния си, но настъпателен подход“ към нежния пол. Тоест той бил влюбчив като Гетсби мераклия, нещо от рода на съвсем стандартен напорист сваляч, но не и донжуан или иначе казано - бройкаджия. Появяват се разкази на „очевидци“, според които съвсем в реда на нещата било жененият Бил да покани на вечеря служителка в неговата компания, която му харесвала. Ако тя приемела и хапването и пийването били с „продължение“ далеч от недискретни погледи, нямало проблеми. Ако ли пък не – Бил великодушно забравял отритването и продължавал нататък, без да се тръшка от поражението на нежния фронт.

На посещение при кралица Елизабет II

Но някъде през 2000-та играта загрубяла, защото компютърният гений инициирал доста сериозен роман със счетоводителка в „Майкрософт“ и Мелинда научила за флирта. Привикала тогава неблаговерния да си поприказват, той си признал забежката, разбрали се като интелигентни хора и случаят бил „отчетен“ като „попътен инцидент“, подлежащ на забвение. Като прелюбодеецът се заклел повече да не кръшка с колежки, но сякаш това се отнасяло само за хубавиците в „Майкрософт“.

Според френския всекидневник „Льо Монд“ през 2006 г. босът на компютрите направил опит да свали служителка на семейната благотворителна фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Мернал бил сладураната на презентация, пощурял и ѝ изпратил имейл – покана за вечеря с уточнението: „Ако това ви кара да се чувствате неудобно, преструвайте се, че никога не се е случвало!“ Според някои свидетели „онова“ се било „случило“, според други дамата въобще не била благоволила да отговори на поканата, но две години по-късно историята се повторила в Ню Йорк. Според „Льо Монд“ по време на някакъв коктейл пищна красавица от фондацията привлякла погледа на хай-тек магната, той се приближил до нея и прошепнал доста непредпазливо в ухото ѝ: „Много бих желал да те видя. Искаш ли да вечеряш с мен?“ Този път обаче със сигурност ударил на камък и парижкият всекидневник заключава: „В очите на дамите обаче ИТ-магнатът не изглеждаше като „хищник“, може би и защото винаги им предоставяше възможност да отблъснат неговите аванси“. За журналиста Джеймс Уолас, който е автор на биографичната книга: „Овърдрайв: Бил Гейтс и надпреварата за контрол на киберпространството“, босът на „Майкрософт“ изобщо не трябва да бъде смятан за хрисим фен на бракосъчетанието пред църковния олтар. По простата причина, че именно той бил измислил разюзданите купони на компютърните магьосници от компанията си със стриптийзьорки в собственото му имение след седмица усърдно програмиране. Като според Уолас мултимилиардерът бил „непоправимо привързан“, особено към голите танцьорки на пилон и се кефел страхотно, когато те плували и лудували до припадък в големия му басейн така, както майка ги е родила.

Къпане посред нощ е имало и във вилата-замък на Джей Гетсби и всичко казано дотук може да мине като пристрастено и почти невинно имитиране от Бил Гейтс на любимия му литературен герой. Но следва онова, което не само предизвиква развода му с Мелинда и очерня неговата репутация на преуспял предприемач, но го прави направо за резил. Оказва се, че компютърният гений е бил пръв приятел на осъдения през 2018 г. за педофилия и за склоняване на малолетни момичета към проституция нюйоркски финансист и богаташ Джефри Епстийн. Познавали се от 2011 г., като според разприказвали се свидетели мултимилиардерът и филантроп бил редовен гост в нюйоркския апартамент на сутеньора, в неговите вили в райските кътчета на Америка, на личния му остров, летял дори в собствения му аероплан. В началото на приятелството им Бил пише до авери възторжени отзиви за Епстийн, като подчертава, че „начинът на живот на Джефри е много различен от нашия, ама интригуващ по свой собствен начин“. Но, ей така, между другото, се изпуска и по-късно „Ню Йорк Таймс“ публикува негов имейл, в който ИТ-магнатът се хвали на колега, че в жилището на приятеля били пристигнали страхотно красивите бивша Мис Швеция и нейната петнайсетгодишна дъщеря, като за радост на компанията двете хубавици били останали до късно. При първите опити да му бъде лепнат етикета „педофил“ обаче Бил Гейтс започва да се оправдава, че наистина бил посещавал Епстийн, но само за да обсъждат съвместни благотворителни проекти. В защитата му се включва цяла армия от негови адвокати, които не само заповядват на медиите да не бълват злъч срещу именития филантроп, но отправят и заплахи за сурова съдебна и всякаква разправа в случай на разпространяване на уронващи реномето му информации.

Според в. „Уол Стрийт Джърнъл“ решителният удар срещу репутацията на Гейтс нанася обаче лично „приятелят“ Епстийн, може би вбесен от това, че компютърният магнат отказва да подкрепи със солидна сума неговата благотворителна организация. Ами, заплашва го, че ако не даде парите, ще разкрие неговата доста дълга връзка от началото на миналото десетилетие с едва навършилата пълнолетие шампионка на Русия по бридж Мила Антонова. Която той лично бил завел при магната, за да му представи девойката проекта си за бридж онлайн и да иска финансиране. Сърдечната заварка веднага станала, но Бил видял много пропуски във въпросния проект и посъветвал Мила първо да изкара курс по софтуерно програмиране, който пък от съображения за дискретност бил заплатен от Джефри Епстийн. Когато последният поискал да му бъдат върнати вложените средства, доста неочаквано му било отказано и тогава той започнал да рекетира компютърния гений, че ще направи световноизвестна свалката му с рускинята. Да, но годината е 2019, от няколко месеца Епстийн е в затвора заради вменяваните му престъпления и един ден го намират мъртъв в килията, като заключението на съдебните лекари е „самоубийство“.

Но интересен е отговорът на въпроса какво прави през всичкото това време Мелинда Гейтс? Страда, страда много, пишат медиите отвъд Океана, още повече, че тя влага всичките си сили, за да преустанови съпругът ѝ дружбата си с Джефри Епстийн. И когато през 2019 г. скандалът с педофила-сутеньор е в апогея си, Мелинда подава молба за развод, като така на практика потвърждава мълвата, че съпругът ѝ залитал по малолетни девойчета.

После в. „Чикаго Трибюн“ се сеща за красивия цитат на тавана в библиотеката на Бил Гейтс: „Той бе извървял дълъг път до синята морава, а мечтата му изглеждаше толкова близко, че едва ли би могъл да я изпусне“. И писа, че следващото изречение от „финалните акорди“ на „Великият Гетсби“ малко или много опровергавали предишното: „Но той не е знаел, че мечтата вече е била зад него, някъде далеч в неясната шир отвъд града, където тъмните полета на страната се точат в нощния мрак“. Значи според всекидневника Гейтс не бил чел внимателно романа на Фицджералд, тъй като „тъмните полета“ символизирали обикновените, низшите духом хора, които били готови да разкъсат всеки романтик-милиардер и той можел да парира резила. Или пък босът на „Майкрософт“ винаги се е смятал за предопределен да прекалява във всичко и не му пукало от мрачната символика на изречението, звучащо като предупреждение.

Както и да е, но от близо две години 68-годишният сега Бил Гейтс си има нова изгора – шейсетгодишната Паула Хърд. Тя е вдовица на споминал се негов конкурент в компютърния бизнес и се разбирали прекрасно. Напоследък двамата влюбени били луднали по тениса и имали запазени места за всички прочути турнири, начело с лондонския „Уимбълдън“. Миналото лято пък били мярнати да се разхождат покрай водопадите на Хърватска, след това няколко дни обикаляли прегърнати Париж и Лондон.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Румен Михайлов

Този уебсайт използва "бисквитки"