СЗО: Броят на заразените с COVID-19 надхвърли 687 хиляди в Европа

Най-засегнатите от пандемията са Испания, Италия, Германия, Франция, Великобритания, Турция и Швейцария

Броят на случаите на заразяване с новия вид коронавирус в Европа надхвърли 687 хиляди, повече от 62 хиляди души са починали. Това заяви на брифинг в Копенхаген в сряда директорът на Регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клюге, цитиран от ТАСС.

„Към тази сутрин са регистрирани 687 236 случая на [инфекция]. Със съжаление съобщаваме за смъртта на 62 824 души“, каза той. Изразявайки „голяма загриженост“ за разпространението на инфекцията в Европа и света като цяло, ръководителят на регионалния офис припомни, че седем от най-засегнатите от пандемията страни са в Европейския регион. Това са Испания, Италия, Германия, Франция, Великобритания, Турция и Швейцария. Първото място по брой случаи в света заемат САЩ. В челната десетка на шестата и седмата позиция влизат също Китай и Иран.

Клюге обърна внимание на забавянето на броя на новите случаи в Испания, въпреки че тази страна има повече случаи, отколкото в Италия. Смъртността в Испания също показва „признаци на спад“, заяви директорът. Говорейки за Италия, той отбеляза: „Въпреки че броят на случаите продължава да расте, темпът на растеж значително се забавя“. В Германия, каза той, също „започна да намалява броят на [новите] случаи“. „По-нататъшен добър напредък е постигнат и в Австрия, Холандия и Швейцария“, констатира още той.

В същото време регионалното бюро „е обезпокоено, че броят на [инфекциите] в Турция рязко се е увеличил през последната седмица“.

Клюге подчерта, че според наличната в момента информация в Европа „вирусът се държи по същия начин“, както в други региони. Заразени са хора от всички възрасти, въпреки че болестта засяга повече по-възрастни хора. Тежките случаи са предимно сред по-възрастните хора, страдащи от хронични заболявания.

40% от пациентите се нуждаят от хоспитализация, а 5% от случаите се нуждаят от интензивни грижи. Сред починалите 95% са хора над 60 години, две трети са мъже.

Фактът, че в някои страни има „някои положителни признаци“ в борбата срещу болестта, не означава, че победата над нея е постигната, подчерта Клюге.

Той призова за продължаване на колективните усилия в борбата срещу пандемията. По-конкретно, каза той, е необходимо да се подобри защитата на здравните работници от инфекция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"