Германия обяви, че ще продължи да приема бежанци, пристигащи в Италия

Германия обяви днес, че ще продължи да приема бежанци, пристигащи в Италия. Така Берлин ще подпомогне Рим за преодоляване на поредната бежанска криза.

В рамките на схемата за солидарност на Европейския съюз Германия се ангажира да помага на държави членки като Италия, които са особено претоварени от мигранти, като приеме 3500 души от Италия.

В сряда между Германия и Италия се появиха сериозни търкания по тази тема, след като Берлин обвини италианското правителство, че не спазва задълженията си по Дъблинските правила да обработва молбите за убежище в ЕС и така отваря широко вратите на мигрантите към страни като Германия. 

Берлин заплаши, че спира споразумението за приемане на бежанци от Италия.

Днес обаче министърката на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че заради неотдавнашното пристигане на хиляди мигранти на малкия италиански остров Лампедуза Германия все пак ще приеме хора, информира БНР.

"Причината, поради която спряхме процедурата, е, че Италия не е проявила никакво желание да приема обратно хора в рамките на Дъблинската процедура. Сега, разбира се, е ясно, че ние ще изпълним задължението си за солидарност", заяви Фезер пред германската телевизия А Ер Де.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"