Лукашенко: САЩ използват Полша, за да сринат ЕС

Вашингтон използва влиянието си върху Полша, за да срине ЕС, което тревожи Беларус. Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Украйна е само началото, това са цветя. Горски плодове може да ни чакат напред, ако не се мобилизираме и не им покажем, че това няма да е достатъчно", цитира думите на Лукашенко агенция БелТА.

"Ние, и Русия също, са най-разтревожени от Полша, "А зад Полша стои Америка. Решиха да унищожат всичко, което съществува тук, особено Европейския съюз."

Лукашенко смята, че Западът, използвайки безредиците след президентските избори в Беларус през 2020 г., е възнамерявал да присъедини републиката към Полша, за да създаде нова разделителна линия с Русия по нейните граници.

"Но не се получи. Ето защо сега обръщаме голямо внимание на отбранителната индустрия", каза Лукашенко.

В тази връзка той подчерта важността на съвместните действия с Русия, за да се намали вероятността от нарастващи предизвикателства и заплахи. Беларуският лидер припомни, че на неотдавнашна среща в Сочи с руския президент Владимир Путин те са обсъдили въпроси на отбраната и сигурността, но не каза подробности от този разговор.

По думите му републиката обръща сериозно внимание на отбранителния комплекс. Той припомни, че още от съветско време страната работи върху системи за радиоелектронна борба и комуникации, а в момента, както показаха събитията, това се превръща в основен компонент при воденето на бойни действия. Освен това Беларус се занимава с ракетна наука, първоначално Китай беше партньор в това, но сега използва руски технологии.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"