Москва сваля визите за програмисти

Над 100 000 специалисти напуснали страната

Русия обяви в сряда, че ще улесни издаването на разрешителни за пребиваване на чуждестранни компютърни учени, които искат да дойдат и работят в страната, средство за борба с недостига на тези висококвалифицирани служители, много от които напуснаха в резултат на офанзивата в Украйна.

“Чуждестранен компютърен учен, работещ в акредитирана компютърна компания, както и членовете на семейството му (...) имат право да получат разрешение за пребиваване в Руската федерация по опростен начин”, обяви официален представител на руското министерство на вътрешните работи Ирина Волк, във видео, публикувано в социалните мрежи.

Страна, която някога беше привлекателна за руски и чуждестранни компютърни учени, начело с водещата си компютърна компания “Яндекс”, Русия преживя мащабен отлив на своите специалисти в седмиците след началото на военната интервенция в Украйна, коментира АФП. Според руския министър на цифровото развитие Маскут Шадаев “около 100 000” от тях са напуснали Русия миналата година, посочва агенцията в репортаж.

Повечето са намерили убежище в кавказките страни, Турция, Сърбия или дори в Израел и САЩ, откъдето някои все още работят дистанционно за своя руски работодател. Но други вече са се присъединили към чуждестранни високотехнологични компании в страната домакин. Успоредно с прибързаното напускане на тези квалифицирани служители, няколко чуждестранни високотехнологични компании, включително “Епъл”, също напуснаха руския пазар, пряко следствие от международните санкции, които удариха Москва, допълва АФП.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"