Отново филми край Бяло море

64-ти Международен кинофестивал в Солун

Моника Белучи ще получи почетен “Златен Александър”

Събитието привлича хиляди зрители от 2 до 12 ноември

Старото пристанище на Солун, отдавна реновирано като прекрасен културен комплекс със съвременни кинозали, изложбени пространства, уютни ресторанти и кафенета, отново ще посрещне стотици филми, кинематографисти и журналисти от цял свят! И най-важното - ще привлече хиляди предани зрители, които от 2 до 12 ноември ще живеят със световното кино край брега на Бяло море. А в морето от кино ще имат възможност да видят официалната конкурсна програма от 11 заглавия, сред които филми от Белгия, Канада, Великобритания, Нидерландия, Индонезия, САЩ и 3 нови гръцки филма, два от които копродукция с България: “Медиум” (реж. Кристина Йоакеймиди) и “Animal” (реж. София Екзарху). Победителят ще получи Голямата награда “Златен Александър” (плюс чек за 10 хил. евро), а обявеният за най-добър режисьор - “Сребърен Александър” (и 5 хил. евро).

Втората конкурсна категория е под название “Срещи със съседите” (доскоро се казваше “Балкански преглед”) и ще представи също 11 филма от региона. И тук двете награди са симетрични със същия чек. Авангардни филми от всички континенти и меридиани ще бъдат представени в изключително богатата информационна програма “Открити хоризонти”, а младото световно кино е в селекцията “Следващо поколение”. Обичайните късни вечерни прожекции са под шапката “Зона полунощ”.

Както винаги най-преданите фенове на киното ще посрещнат с ентусиазъм специалните фестивални гости - звезди на световното кино. Тази година аплодисментите ще бъдат за изключителната италианска актриса Моника Белучи, която ще получи почетен “Златен Александър” за цялостния си принос към киното. А зрителите ще видят хибридния филм “Мария Калас - писма и спомени” на реж. Том Уолф и Янис Димолицас, който съдържа откъси от театралния дебют на Моника Белучи през 2019 г. като великата оперна певица с гръцки произход Мария Калас. Това изключително събитие е част от Годината на Калас във връзка със 100-годишнината от рождението на знаменитата прима - сопрано! 

С гръцки произход е и големият американски режисьор Александър Пейн (две награди “Оскар”), който също ще приветства зрителите от сцената на прекрасни кинотеатър “Олимпион” в сърцето на солунския площад “Аристотел”. Той ще представи новия си премиерен филм “The Holdovers”.

В същия кинотеатър 64-ият фестивал ще бъде открит на 2 ноември вечерта с филма “Страстта на Доден Буфан” на френско-виетнамския режисьор Тран Ан Ун, носител за “Златна палма” за режисура от Кан 2023 г. А на закриването на 12 ноември, след церемонията по награждаването, зрителите ще видят прекрасния финландски филм “Паднали листа” на майстора Аки Каурисмаки, който също в Кан получи Наградата на журито.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Божидар Манов

Този уебсайт използва "бисквитки"