Първа световна титла и още три медала за България в мъшинга

Северни кучета в действие – студ, сняг, кал, но и много успехи за отборите ни в Абертами

Баща и син – Ивайло и Алекс, призьори от шампионата в Чехия, Данаил Иванов стана вицешампион, а Евгения Басова грабна бронз

Все по-близо до елита в спорта

Абертами - курортно градче в северната част на Чехия. Градусите са 3-4, но сковават и се усещат далеч под нулата. Бурен вятър, ситен, леден дъжд пронизват до кости. Но зарядът отвътре – жаждата за успех и триумф са по-мощни от всеки порив за спасение от студа. Тук, насред хълмовете, които само след няколко седмици ще бъдат във владение на скиори от цяла Европа, за 3 бурни дни се събира световният спортен елит от мъшъри. Това са хората, които са се посветили на каузата да запазят и развият качествата на родословните впрегатни кучета, като им предоставят възможността да се състезават - във впрягове, по двойки или индивидуално. Сибирски хъскита, маламути, самоеди и гренландски кучета – това са четирите работни породи, които ще преодоляват трасето за време.

Тази година за пръв път Международната федерация по спорт с впрегатни кучета FISTC организира световно първенство и залогът е вдигнат високо. Сред 14-те нации, които участват с общо 155 представители, е и България.

Отборът ни е представен от клуб “Следдог спорт България”, член на FISTC. Нашите са в Чехия, за да покажат, че дори държави с традиции в тези спортове, следва да се съобразяват с присъствието им. Защото от 2016 г.  насам страната ни трупа постижения, благодарение на спечелените от мъшърите на “Следдог спорт България” медали.

Ивайло и Ози препускат в горите на Чехия, за да грабнат златния медал.

Един от претендентите ни за титла в Чехия е действащият европейски шампион на средна дистанция в категория байкджоринг (колоездене с куче) Ивайло Петров с неговото хъски Ози. Двамата имат задачата да защитят и надградят постигнатото миналата година в Италия. Целта им е да изминат трасе от 18 км в пресечена местност за три поредни дни и да са най-бързи. Веднага след него, в същата категория България се цели и в сребърния медал – тук работата трябва да свършат Данаил Иванов и неговото хъски Айрън. Те са европейски шампиони от Германия 2021 г.

И докато двамата мъшъри с техните кучета се впускат в битка на дълга дистанция, отборът ще премери сили и в спринта в категория байкджоринг, където по традиция конкуренцията е убийствена. Стефан Бойкинов ще направи дебют с младото си куче Шинго, Лилия Ангелова ще опита да се пребори за добро време с Ану при жените. За отличие при най-бързите ще се бори и Евгения Басова – тя ще кара колело с две кучета.

Всички обаче гледат към 10-годишния Александър Петров, синът на Ивайло, който показва класа в бягането – неговата категория е каникрос деца. В нея той е сред фаворитите, след като тази пролет, както “Труд news” писа, спечели едно от най-елитните състезания за впрегатни кучета в Европа - CaniX Open.

Българският отбор след официалното откриване на шампионата – всички заедно преди голямата надпревара, мотивирани, защото са убедени, ще се преборят за титли.

И така, първият старт идва. След цяла нощ дъжд, трасето е кално, трудно, трябват сериозни умения. Нашите тръгват според стартовите си времена. Първи е Ивайло, който успява да вземе 18-те км за 1 час, 7 минути и 36 секунди. Зад него е Дани – с час, 12 минути и 45 секунди. Така още първия ден двамата дават заявка за крайното класиране.

Алекс също прави силно бягане и се нарежда втори след първия ден. Евгения е на стабилно трето място в спринта, Стефан е 5-и, а Лилия – седма.

В планините на Чехия обаче времето не прощава – вторият ден идва със сняг и още по-голям студ. Отборът прави нужната подготовка и се втурва да преследва време по трасето, въпреки че опасността от падания е сериозна. И този състезателен ден приключва според плана – Ивайло запазва лидерската позиция, Дани е след него, Алекс е заявил позиции за среброто в своята категория, Евгения също запазва убедително трето място, а Стефан и Лилия успяват да задържат времената си стабилни.

Последният старт, в неделя, обаче е пределното изпитание за мъшърите и кучетата им. Умората, напрежението, условията – всичко работи против волята, но тя не може да бъде сломена толкова лесно, когато си в отбор с най-доверения си приятел – твоето куче, споделят мъшърите преди старта. Времето отново се променя. Снегът остава на места, но калта по трасето е все по-дълбока и тук са нужни майсторските умения с колелото.

Затаили дъх всички очакват Ивайло и Ози да преминат финала, чакат ги да се върнат до час. Това ще означава, че България ще има първия си световен шампион, наложил безпощадно темпо на трасето. И така точно 3 часа, 18 минути и 4 стотни сумарно от трите дни са нужни на Ивайло, за да изведе страната ни до ценната, жадувана и безпрецедентна титла – България има своя световен шампион! Химнът ще звучи в негова чест съвсем скоро, защото той ще бъде най-високо на стълбичката в Абертами!

Но това не е всичко, няколко минути по-късно – финал и за Данаил и Айрън. Това е втори медал и световна вицешампионска титла за България! Сребро срещу 54 км за 3 часа, 43 минути и 14 секунди.



Предстои обаче нещо още по-велико. Първият ни световен шампион в тези спортове – Ивайло Петров, току-що прекосил финала със знамето в ръка, да посрещне и прегърне, също там – на финала, сина си Алекс, който става световен вицешампион, след като бяга с българския флаг в ръце и финишира с общо време 20 минути и 15 секунди. Баща и син – медалисти от световно първенство!

Историята се пише от българския отбор в тези следобедни часове на ледената неделя. В северното чешко градче, на 1500 км от България, звучи химнът и от най-високото стъпало се вее флагът...заслугата е на мъшърите и техните верни северни кучета, без чиято сила и дух успехите биха били само мечта.

Ивайло Петров, световен и европейски шампион, пред „Труд news“: Да си най-високо на стълбичката не може да се опише с думи

Ивайло и Алекс с медалите след награждаването.

- Какво е да прекосиш финала и да знаеш, че си първият световен шампион за България, че с Ози пишете историята в този спорт за страната ни, Иво?
- Чувството е неописуемо и трябва да го изживееш, за да разбереш. Това увенчава всичко, за което си мечтал и си се борил с години.

- Какво те мотивира да работиш усърдно и да стигнеш до най-високия връх?
- При мен всичко започна с идеята да имам повече свободно време с кучетата ми, да правим дълги разходки, да избягаме заедно от ежедневните проблеми, докато сме навън. Продължавайки да правим това и включвайки спорта, продължаваме и тренировките, и така мотивацията идва сама. 

- Влизаме в елита с новите титли, които извоювахте в Чехия?
- По мое мнение сме далеч от елита, но с оглед на здравата и упорита работата, която вършат всички замесени с тези спортове в България, това ме кара да мисля и да вярвам, че сме на прав път и скоро ще се обръща все повече внимание и на нас, на нашите постижения. 

- Как запали сина ти Алекс за спорта – той е горд притежател на сребро от световното?
- Алекс просто обожава животните и обича да спортува. Нещата се случват от самосебе си. 

- Как ще продължите да се подготвяте двамата?
- Продължаваме да се забавляваме. Не го приемаме като тренировки. Студеното време е нашето време за тренировка и забавления. Радостни сме, че ни позволява да сме навън с нашите четириноги приятели. 

- Каква е заслугата на кучето във вашия отбор?
- Нашият спорт е отборен. Заслугата на всеки един член на отбора е важна. А Ози точно такъв.

Данаил Иванов, световен вицешампион и европейски шампион, пред „Труд news”: Трупаме самочувствие и вече има страхопочитание сред конкуренцията

Дани с Айрън – секунди след финала и завоюваната световна вицешампионска титла.

- Какво беше чувството да финиширате след 3 по 18 км и да осъзнаеш, че ставате световни вицешампиони с Айрън, Дани?
- Когато започнахме с него преди 5 години, не сме си и представяли, че ще участваме изобщо на световно първенство. Но когато си позволиш да мечтаеш и вложиш труд и усилия, накрая, като се възнаградят, се чувстваш щастлив. Най-вече заради Айрън, защото го заслужава. Той е моят герой! 

- Каква е мотивацията ти за спорта с кучета - какво те крепи, когато ти е най-трудно?
- Мотивацията идва от това да гледаш най-добрият ти приятел как се радва на това, което прави и най-вече че го правите заедно. Това ме крепи и мотивира да продължа, когато е най-трудно. 

- Влиза ли България в елита на тези спортове с титлите, които извоювате с отбора на „Следдог спорт България“?
- Според мен определено влиза! Вече имаме 3 европейски титли, 1 световна, няколко вицеевропейски и световни титли и бронзови отличия. Определено се наблюдава как другите страни и състезатели подхождат с уважение и страхопочитание, когато ни видят в техните категории и си имат едно на ум!

Евгения Басова, многократен световен и европейски шампион, пред „Труд news”: Формулата на успеха са кучетата с хубава анатомия и страхотен ум, много тренировки и състезания

Евгения с Шторм и Шелби в атака по трасето.

Формулата на успеха са кучетата с правилни линии, хубава анатомия и страхотен ум, много тренировки и състезания. Това каза пред „Труд news” Евгения Басова, многократен световен и европейски шампион, след като завоюва бронз за България на световното първенство в Чехия.

„Състезавам се от 2010 г., а на световни и европейски първенства - от 2011 г. Когато търсих кученце хъски, разбрах, че има спортни линии и шоу линии, и от този момент всичко стана доста ясно. Взех първото си сибирско хъски през 2009 г., името му беше Laitkiper's Dust In The Wind. С Дъстин станахме вицесветовни шампиони през 2011 г., световни шампиони през 2013 г., спечелихме много състезания и национални шампионати и открити шампионати на различни страни. През 2013 г. го развъдих с женска, която спечели същото световно първенство в категория мъже с велосипеди, и от това кучило имам Шторм или Penktas Elementas Raging Speedfire Storm. С него не сме били на призово място само веднъж, когато паднах в първия ден и си счупих ръката. На това състезание бяхме 5-и. Седмица по-късно спечелихме световно първенство. Шторм е европейски шампион за 2016 г., 2019 г., световен шампион - 2017 г., има бронз от световните първенства през 2018 г. и 2023 г. През 2022 г. го развъдих с Happy Chugach - хубаво и бързо хъски от развъдник Chugach, и от тях запазих 2 кученца - Agirregoikoa Asgards Lightning Hati и Agirregoikoa Aesir Champion Fenrir. Те вече са луди бързи и следващия сезон ще мачкаме наред“, разказа Женя и допълни:  „Така че, основната формула на успеха предполагам е кучетата с правилни линии, които съчетават хубава анатомия със страхотен ум и много тренировки и състезания“.

По думите ѝ, организацията в Чехия е била много добра - “добро време, трасето беше добре маркирано, няма от какво да се оплача. Самото трасе можеше да е супер бързо при сухи метеорологични условия, но след няколко поредни дни дъжд, стана трудно и хлъзгаво. Но това е нещо, на което можете да разчитате по време на есенните състезания“.

Женя и нейният съпруг Максим се местят да живеят в България, след като започва войната в Украйна. „Не можехме да живеем и работим повече в Русия, компанията на съпруга ми предложи България като една от възможностите за преместване и решихме, че е хубаво място за живеене. Всъщност мислехме да се преместим в друга държава още преди войната, но това бяха само планове. След това изведнъж стана неотложна реалност“, разказа тя. 

TRUD_VERSION_AMP:9//
Публикувано от Ния Малканова

Този уебсайт използва "бисквитки"