Столтенберг: НАТО е изключително ангажиран със стабилността и сигурността на Западните Балкани

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна днес в Сараево с председателя на Съвета на министрите Боряна Кристо, с която обсъди въпроси от общ интерес, като стабилност и сигурност, съобщава RTRS.

Председателят на Министерския съвет благодари на генералния секретар на НАТО за посещението, като добави, че срещата е била продуктивна и конструктивна.

Столтенберг каза, че НАТО силно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на БиХ. Той каза, че Алиансът е загрижен за "отцепническата и разделяща реторика" и, каза той, външно влияние, особено от Русия.

"Това заплашва да подкопае стабилността и да отслаби реформите. Всички лидери трябва да работят за единство и прогрес", каза още Столтенберг.

Столтенберг добави още, че НАТО е "изключително ангажирана със стабилността и сигурността на Западните Балкани".

„С това ние задълбочаваме нашето сътрудничество и политически диалог. Щабът на НАТО в Сараево предоставя подкрепа на мисията на ЕС Алтеа. НАТО и неговите съюзници остават напълно ангажирани с успеха на тази мисия и ние приветстваме удължаването на мандата на мисията. подкрепете вашите усилия за реформи, включително пакета за изграждане на отбранителни способности", заяви Столтенберг.

По време на посещението си в Босна и Херцеговина в рамките на обиколката си на Западните Балкани Столтенберг, както беше обявено, ще посети щаба на НАТО в Сараево и ще се срещне с военни лидери и представители на международната общност.

След това Столтенберг ще пътува за Прищина, а утре е планирано посещение в Белград, след което ще отпътува за Северна Македония.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"