Диана Йорданова, ГЕРБ: Лицензът на „KPMG – България“ трябваше да бъде отнет

Решението на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори „KPMG – България“ да запази лиценза си е скандално. След като е неоспорим фактът, че има явни нарушения при одитирането на КТБ през последните 5 г. от страна на одиторското предприятие, наложената парична санкция е крайно недостатъчна. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси Диана Йорданова, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Гласуването в Комисията преди ден е тайно, не е достигнал само един глас, за да се вземе адекватно решение, съответстващо на сериозността на извършените нарушения. Така за обществото остава съмнението, че членовете й се страхуват да заявят собствената си безпристрастна, експертна позиция, което е недопустимо за държавен регулаторен орган“, обясни Йорданова. Позицията й е свързана с взетото решение KPMG – България, изготвяло одитите на фалиралата КТБ, да запази лиценза си, както и да не бъдат отнети тези на одиторите, заверявали отчетите на банката. KPMG е разследвана за заверяването в периода от 2009 до 2013 г. на отчетите на банката, чийто лиценз беше отнет от БНБ заради капиталова дупка от 3.75 млрд. лв.

По думите на Йорданова ПП ГЕРБ ще инициира още следващата седмица законодателни промени по отношение на поемането на персоналната отговорност на всеки един член при работата му в независим регулатор орган в България. Според нея част от тях ще се гарантира, че гласуване на решения по казуси като този с KPMG ще бъдат публично обявявани. „По този начин ще се докаже и експертното мнение на одиторите, което в случая е под въпрос“, обясни депутатът.

Диана Йорданова заяви, че по закон Комисията може да отнеме временно правото за упражняване на дейност за срок от две години на самото одиторско предприятие или на конкретния одитор. „Това бе и нашата категорична позиция по време на дебатите в НС за поправката в Закона за банковата несъстоятелност, както и по време на изготвяне и примането на бюджет 2015. При извършената проверка на Комисията са констатирани „значителни пропуски и липса на логика" при извършените одити на отчетите на КТБ“, посочи народният представител. По думите й, става въпрос за фрапантни пропуски и несъответстия с изискванията на международните одиторски стандарти. „Според докладът са установени „слабости, противоречащите си или недостатъчни одиторски доказателства, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват БНБ заради капиталова дупка от 3.75 млрд. лв.

По думите на Йорданова ПП ГЕРБ ще инициира още следващата седмица законодателни промени по отношение на поемането на персоналната отговорност на всеки един член при работата му в независим регулатор орган в България. Според нея част от тях ще се гарантира, че гласуване на решения по казуси като този с KPMG ще бъдат публично обявявани. „По този начин ще се докаже и експертното мнение на одиторите, което в случая е под въпрос“, обясни депутатът.

Диана Йорданова заяви, че по закон Комисията може да отнеме временно правото за упражняване на дейност за срок от две години на самото одиторско предприятие или на конкретния одитор. „Това бе и нашата категорична позиция по време на дебатите в НС за поправката в Закона за банковата несъстоятелност, както и по време на изготвяне и примането на бюджет 2015. При извършената проверка на Комисията са констатирани „значителни пропуски и липса на логика" при извършените одити на отчетите на КТБ“, посочи народният представител. По думите й, става въпрос за фрапантни пропуски и несъответстия с изискванията на международните одиторски стандарти. „Според докладът са установени „слабости, противоречащите си или недостатъчни одиторски доказателства, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама и с оглед на това одиторът да преразгледа оценените рискове и да актуализира общата одиторска стратегия и плана за одит". Каква е гаранцията, че подобна ситуация няма да се повтори отново, след като одиторското предприятие ще продължи своята дейност и ще запази лиценза си“, коментира още Диана Йорданова.

Йорданова обясни, че по закон максималната глоба при такова нарушение е 20 хил. лв. По думите й, по дадения казус тя е умножена по пет за всяка от годините, за които се отнася проверката на комисията в периода 2009-2013 г., глобата обаче може да бъде обжалвана в седемдневен срок.

„На фона на финансовата бомба, свързана с КТБ през изминалата година, която избухна в държавата, паричните санкции са крайно недостатъчни. За съжаление още дълъг период от време случаят КТБ ще се решава и ще дава своите ефекти върху държавната икономика и стабилност. 2 млрд. от новия дълг на страната отидоха за Фонда за гарантиране на влоговете, от който ще се платят гарантираните депозити в КТБ“, категорична бе Диана Йорданова от ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес