Истината за атентата в Златни пясъци излезе в книга „Не дърпай втори път дявола за опашката“, предупреждава авторът й, бившият контраразузнавач Павлин Павлов

Реджеп Ердоган се готви да превземе и последната турска независима медийна компания

АПИ стартира обществени поръчки за половин милиард лева

Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Детето-чудо от „Гласът на България“ е самоук талант Едва двегодишен Иван Стоянов безпогрешно разпознавал изпълнителя от телевизора

Кралев и Фандъкова откриха Европейски спортен форум Голямата скиорка Яница Костелич участва в събитието като държавен секретар по спорта на Хърватия

Велико Търново посреща местните власти от цял свят Големият форум е в рамките на Българското председателство на ЕС

Две катастрофи и усукани ТИР-ве в Търговище заради обилния снеговалеж

Язовир “Студен кладенец” е започнал да прелива

Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Възрастните хора, загубили децата си при взрива в Горни Лом, остават без лични асистенти

Преди два месеца две възрастни жени, две майки, изгубиха порасналите си деца си в завода за боеприпаси край Горни Лом. Тогава жените чакаха да им бъдат назначени лични асистенти. Заради влошеното им здравословно състояние те не можеха да се грижат сами за себе си. Месеци по-късно асистенти все още няма, а едната жена така и не ги и дочака. За другата се грижи най-близкият й човек – нейната внучка, която обаче все още е ученичка.

Само на 18, а вече без майка. Ивана я изгуби на първи октомври във фабриката за взривове. От тогава използва всеки неучебен ден да се прибере от Видин в Средогрив и се грижи за своята баба.

85-годишната Богдана не вижда, не може да ходи сама до тоалетна и да взима лекарствата си. Наскоро, когато била сама паднала, ударила се, а синините й не избледнели и до днес. Непоносими, защото изгубила най-милото – своята единствена дъщеря. Непоносими и защото сега сълзите й бърше нейната внучка.

„През седмицата постоянно ми е мисълта тук, дали е нахранена, дали и е топло, дали е добре и се обаждам всеки път, сутрин, вечер като се прибера, привечер и звъня и е питам, как си, какво прави днес”, разказва Ивана Ангелова.

Близка роднина на семейството от същото село идва при бабата всеки ден, за да и дава храна и лекарства.

„Без нея можеш ли да се справиш? Не мога, а тя ми казва, аз стоя при теб заради Ивана, за да може да завърши. Тук вчера идва едно момче, съсед, но ми каза, не мога да ти помогна…аз съм с памперс. Каза ми, аз ще ти нося хляба, ще идвам да те виждам, но и той си има семейство”, обяснява Богдана Григорова.

На личен асистент обаче, Богдана може да се надява чак през лятото. Обяснението на социалното министерство е, че програмата свършила.

„Идваха, предложиха ни някакви хора за личен асистент, но ние не ги одобрихме, защото нямаш вяра на всеки един непознат човек да ти дойде вкъщи. Чакаме с надеждата да получим одобрение за социален работник, за да може да знаем, че три часа на ден той ще бъде тук”, поясни Ивана Ангелова.

Грижите на младото момиче не свършват дотук. Тя все още чака да разбере и какви са причините за взрива, отнели майка й.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.