Символично поскъпване на имотите през 2014 г.

Със символичните 0,5% се е вдигнала пазарната цена на жилищата през 2014 г. в сравнение с предходната година, съобщи днес Националният статистически институт (НСИ). Това се случва за първи път от 2008 г. насам, когато имотите са поскъпнали с 24,9% на годишна база. През 2009 г., когато се разрази световната финансова криза, цените на имотите у нас се сринаха с 24,1% и оттогава насам всяка година намаляваха.

Според данните на НСИ има 18 областни града, в които и през 2014 г. цените на имотите намаляват на годишна база. С най-голям процент е намалението във Видин, Перник и Кюстендил. Двигател на поскъпването са големите областни градове - София, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе. Единственото изключение прави Варна, в която на годишна база цените са паднали, но само с 1%.

Столицата продължава да е градът с най-скъпи жилища - средно 1481 лв. на квадратен метър. Следват Варна, Бургас и Пловдив. Най-евтини са във Видин - 512 лв. на квадрат. Данните на НСИ са само от сделки за апартаменти в областните градове, без новото строителство и без луксозни жилища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти