Цените в Пловдив стигнаха тези в Бургас заради индустриалните зони

индустриалните зони,, фирми

Цените на имотите в Пловдив се изравниха с тези в Бургас от началото на тази година, показват данните на компанията за недвижими имоти AGCapital.

Градът става притегателен център за купувачи заради индустриалните зони, както и заради факта, че доста гръцки фирми изнесоха дейността си тук, обясни за „Труд” Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията.

По думите му има глад за жилища „на зелено”.

В по-големите градове има ръст в покупката на имоти с инвестиционна цел. Търсят се големи жилища, като процентът на двустайните и тристайните е изравнен, уточни експертът. Активизират се сделките на по-високи ценови нива от 70 000 до 150 000 евро.

Ръстът на цените в София ще стигне 5-7% за полугодието на тази година, прогнозира още Богданов. В топ 10 на най-желаните квартали в София влизат: „Младост”, центъра, „Люлин”, „Дружба”, „Манастирски ливади”, „Овча купел”, „Надежда”, „Лозенец”, „Изток”/„Изгерв” и „Витоша”. Във Варна най-търсени са апартаменти в кварталите: „Левски”, „Възраждане”, „Трошево”, „Колхозен пазар”, Център, „Владиславово”, „Младост”, „Тракия”, „Бриз”, „Чаталджа”.

Все повече наематели осъзнават, че с вноска по кредита малко над месечния наем могат да имат собствен дом, посочи Богданов. В София наематели вече купуват апартаменти в околностите на третия лъч на метрото. От своя страна инвеститори искат да строят в квартали като „Овча купел”.

През летните месеци се засилва търсенето на имоти заради българите, работещи в чужбина, които се прибират и искат да вложат парите си в жилище, поясни Калоян Богданов. По думите му през юли и август се активизира и наемният пазар, особено в градовете, където има университети, защото студентите започват да търсят квартири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти