Парламентът в Прищина реши да се създаде косовска армия

Началникът на Пътната полиция в Казанлък е намерен застрелян

Вижте новата банкнота от 100 лева (СНИМКИ и ВИДЕО)

В квадратите на „Кръгло време”

Поставят новите ограничители по трамвайното трасе на „Графа“

Ивелина Василева: Глобите за замърсяване на въздуха, ще отиват при засегнатите общини

Министър Петкова: „Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България

Евростат: 60% от младите жени и 80% младите мъже у нас живеят с родителите си

Любител на залозите играл с данните на приятелката си и източил картите й Младежът регистрирал профил на името на гаджето си и проиграл 565 лв.

Новата Национална стратегия за детето е готова, заяви вицепремиерът Марияна Николова

Горски дариха 23 елхи на деца в Шумен

Арестуваха трима наркопласьори в Монтана

Евакуираха ученици от гимназия в Търново след сигнал за пожар Екстремните мерки били предприети след задействана оповестителна система

Хванаха двама пияни да шофират един и същи автомобил

Бойко Борисов: България е изключително уязвима заради конфликта между Русия и Украйна (ВИДЕО) Нов самолет Ф-16 е в значителна степен по-добър самолет от всички останали, заяви премиерът

Безотчетното депутатско харчене все няма край

За по около 900 лв. месечно работят заетите в публичния сектор, в който влизат учители от общински училища, медици от държавни болници, полицаи. Някои от тях получават и доста по-ниски възнаграждения.

Най-малко 900 лв. на месец вземат депутатите, дори и да не стъпят в парламента. Въпреки отсъствията и прeведената заплата на народните избраници се дават по 600 лв. допълнително за покриване на харчовете за почерпки, костюми, помощници и т.н. За депутатите, които не са кръшкали от работа и получават стартово възнаграждение от 2700 лв., допълнителната сума за представителните разходи е три пъти по-голяма – 1800 лв. на месец. Някои от заетите в публичния сектор трябва да работят повече от 60 дни, за да изкарат тези пари.

Парите за допълнителните разходи са пари “в плик”. Досега нито се облагаха с данъци, нито се отчитаха публично. А избирателите нямаше как да имат представа за какво точно техните избраници харчат тези немалки суми, тъй като в графата “Представителни” не влизат разходите за привилегии като служебна кола, жилище и командировки в страната и чужбина, които държавата също поема.

От 1 януари сумите за допълнителни разходи се облагат с десятък, но налогът ще се плаща от Народното събрание, т.е. от всички останали данъкоплатци. Проблемът с прозрачността при харченето на тези пари обаче продължава да виси, тъй като въпреки разпоредбите в правилника нито един от депутатите не е качил на сайта на парламента отчет за какво точно изразходва тези 1800 лв. на месец. А възможността за подобна публичност не е нито от Нова година, нито от 27 октомври м.г., когато бе конституиран новият парламент, а от мандата на предишните избраници.

Факт. Според правилника това е само възможност, а не задължение.

И вероятно и след три месеца броят на справките за харченето на представителните разходи в интернет ще бъде равен на нула. Защото този текст в парламентарния правилник съществува, за да създава не прозрачност, а имидж. От пиарски мотиви, а не поради грижа за парите на данъкоплатеца.

А избраниците умело лавират с оправданието, че ще има отчети, но пред парламентарните групи. И какво от това? Нали техните сбирки са закрити?! Избиратели пак няма да знаят къде отиват парите им.

Оправданието, че част от безотчетните пари се задържат за покриване на разходите на парламентарните групи, също издиша. Нали все пак партиите имат държавни субсидии, с които финансират дейността си?

В предишни мандати ГЕРБ са давали част от тези средства за лечението на болни деца, което малко смекчава липсата на отчети.

Публикуването на подробни справки как се харчат безотчетните пари не е въпрос само на прозрачност, а и на чест. За даването им за благотворителност е нужно и добро сърце.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.