За съсипаните курорти по морето ще изпием до дъно горчивата чаша

От години „развиваме“ Българското Черноморие като дестинация за туризъм, чиято основна характеристика е да е евтино! През миналата година мнозина се възмутиха на един филм на BBC, в който се видя пиянството и безумията на британските туристи на Слънчев бряг.

Все едно не е обществена тайна, че евтиният и нискокачествен продукт, който предлагаме, се харесва предимно на такива туристи. То затова е сега вайкането на медии и политици за очакван провал на летния туристически сезон по морето, защото е много вероятно руските туристи, другият голям контингент, който все още консумира нашия посредствен туристически продукт, да не дойде това лято заради влошаването на отношенията ни с Русия.

При посещението си във Варна премиерът и негови министри, вместо да успокояват представителите на бизнеса там с призиви българите да почиват на нашето море, правителствените люде и приближените им е добре да вземат да изкарат лятната си отпуска на Слънчев бряг като останалите туристи, за да се убедят от първа ръка за какво качество става въпрос. Но без охраната си. Без VIP статута си. Нека се опитат да паркират колите си като нормални хора, да усетят на гърба си „качеството“ на почивката, която ни препоръчват, да се изправят срещу намусените лица на обслужващия персонал и да осъзнаят реалното състояние на родните ни курорти.

През последните 15-ина години туристическият бизнес преживя бум, който частично се дължеше на балона на недвижимите имоти в резултат на кредитната експанзия на банките. Със спукването на този балон, започна да страда и туризмът. Бавно и постепенно реалността започна да се налага. Отсъствието на руснаците през сезон 2015 г. неминуемо ще се отрази негативно на много от хотелиерите. Точно покрай санкциите срещу Русия, които България подкрепи и покрай очертаващия се труден туристически сезон, ще лъснат всички проблеми, които се трупат от години. Посредственият и евтин морски туризъм, с който България се отъждествява, е труден за преглъщане продукт дори и от непретенциозни туристи. Самите ние обаче станахме по-взискателни, а мнозина от нас харесват да почиват основно извън България, при това на много изгодни цени. Гърция и Турция са на същото разстояние от София, като и двете дестинации предлагат многократно по-добър продукт с по-добро съотношение цена-качество. Това е истината, не трябва да я премълчаваме.

Какво ни предлага българската туристическа индустрия? Пренаселени курорти. Бетонирано крайбрежие. Непочистени плажове, където хората са натъпкани като сардели, с прескъпи чадъри и арогантни мутри - концесионери (в Гърция, например никога не са ми искали пари за чадъра; чадърите се стопанисват от близкото до плажа ресторантче, оборотът от който покрива разходи за поддръжката на плажа). У нас - шумна чалга музика през целия ден, гадна храна, лошо отношение, некоректни сметки. Кой е луд да си къса нервите с всичко това? Години гледахме как се развиват тези процеси, но всички мълчаха. И почиваха на Халкидики. А сега гилдията твърди, че продуктът ни бил добър. Като е добър, защо същите тези хотелиери не почиват в своите курорти, а ходят в чужбина?

Това лято туристическите босове трябва да се молят, не дай боже, по някакви причини да не се случи да не дойдат и западните туристи. Защото, както вече знаете, ни превръщат във фронтова държава…

Ще страдат тази година и наемните, сезонно работещи в туристическия бранш. Всички ще бъдем засегнати. На Черноморието се изсипаха много пари, които просто нямат връщане. Някои се питат дали пък сега няма да им дойде ума на "дизайнерите по рождение" и да разрушат част от бетона в полза на зеленината и красивите градини. Възможно е, но по-вероятно е хотелите им сами да се разрушат, ако 5 години, примерно стоят празни и без летовници. Слънчев бряг е станал гето - какво да му харесвам? Преди година минах случайно оттам и ми се приплака - не искам кракът ми повече да стъпи там. Шокът е страшен, за всички, които знаем какъв парк и каква приказка беше този курорт преди "демокрацията", наистина бе слънчев брегът. Ще бъда директен - всичко по морето се съсипа от алчност и от простотия. Не биваше да се строи там, просто трябваше старите хотели да се реновират и да имаме скъп и качествен туризъм. Но кой да мисли? Както казва един приятел: в България днес не се отглеждат аспержи (макар че сме били най-големият производител в Европа навремето), защото процесът изисква поне 3 години, а това надхвърля инвестиционния хоризонт на българския бизнесмен. Тъжно.

Не виждам добра перспектива - чужденците ще престанат да идват, защото съседните страни предлагат много по-добър продукт от нас и на по-добри цени. В момента по морето действа невидимата ръка на пазара, която ще излекува ситуацията. Процесът ще бъде дълъг, болезнен и мъчителен - фалити, разрушаване на безумните постройки по крайбрежието, безработица и страдание. Няма никаква гаранция, че дори и след много години ще имаме шанс да възстановим туризма и да променим отношението към страната ни. Безумията се плащат скъпо.

Политиците да са се стреснали? Не виждам. Те са на принципа - след нас и потоп, нали ги виждаме. Гласуваха, без да мислят, да си изтеглят 16 млрд. лева - пари, които ще връщат децата и внуците ни. Но понеже децата и внуците ни не могат да гласуват още, политиците направиха така, че да им припишат тази сметка на тях. /БГНЕС/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения