„Южен поток“ бил блокиран заради Украйна

Шефът на руската компания „Газпром“ Алексей Милер обяви, че проектът „Южен поток“ е бил провален заради Украйна, а министърът на енергетиката Александър Новак съобщи, че договорът с Киев за транзит на газ няма да бъде удължен след 2019 г. Това стана на конференцията „Европа и Евразия: по пътя към нов модел на енергийна сигурност“ в Берлин.

„Това, че не позволиха реализацията на „Южен поток“, имаше една цел - да се запази статутът на Украйна като транзитна страна“, обявил Милер, цитиран от РИА Новости. „Ако някой си мисли, че блокирайки „Турски поток“, може да постигне същото, прави най-дълбоката грешка“, казал още шефът на „Газпром“, без да посочи „виновници“. Милер заяви, че „Газпром“ е готов да участва в изграждането на газопроводи на територията на ЕС по правилата на третия енергиен пакет, които да водят към бъдещия газов хъб в Турция.

Новак пък заяви, че почти сигурно няма да бъде продължен договорът за транзит през Украйна, който изтича през 2019 г. Всички усилия били насочени към строежа на „Турски поток“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят