Обществена поръчка в Ботевград: Возиш 500 м, а общината плаща за 10 км

Софийската окръжна прокуратура се е самосезирала след отворено писмо на общински съветници от Ботевград заради обществена поръчка за извозване на пръст от новопостроеното депо за твърди отпадъци край града. Toва съобщи bTV.

Разстоянието между депото за отпадъци и купчината пръст в съседство е 10 километра според кмета на община Ботевград Георги Георгиев. Общински съветници са измерили, че разстоянието е 20 пъти по-малко. „То е някъде на 500 метра от самото депо”, обясни общинският съветник Иван Гавалюгов.

„Много по-голямо е, не по-малко. Как е измерил разстоянието - с оптика на ловна карибина, защото той, доколкото бях информиран, е запален ловец - през бинокъл?”, отговори иронично кметът Георги Георгиев.

Този спор щеше да е комичен, ако не струваше на данъкоплатците повече от 1,3 млн. лв. Одит на Сметната палата показва, че при строежа на депото за отпадъци фирмата-изпълнител е получавала пари за извозване на земна маса за 10 километра от площадката, а в действителност е возила пръст само на 500 метра.

Кметът на Ботевград Георги Георгиев посреща екипа на bTV в кабинета си, в доста необичана обстановака за интервю. Шефът на Община Ботевград си е довел 20 свидетели.

„Аз реших да поканя днеска, да има поне 20 човека от общинската администрация. Ако се наложи някъде да потърся правата си или вие да потърсите правата си, да имаме свидетели. Живи хора”, обясни кметът.

„При изграждане на депото са допуснати планирани разходи, 20 пъти по-високи, по-големи извозни разстояния на земите маси, които са добити при изграждане и изкопаване на двете клетки. И странното е, че Община Ботевград изплаща тези разходи по цени за 10 км, знаейки, че земните скални маси са извозени едва на 500 метра разстояние. Според мен тук има една доста добре организирана схема, явно добре сработила”, коментира общинският съветник Гавалюгов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини