И не забравяй – краварката е в десния ъгъл

Сметната палата без малко да остави Николай Бареков без субсидия. Той нещо си спомни и изведнъж млякото от бюджета потръгна

В бизнеса и живота има логика. Например всички животновъди са наясно, че да се разрасне бизнесът е нужно време. Например, ако се роди теленце, не очакваш от него мляко на следващия ден. Но бизнесът не е едно теле. Планираш всичко в близък, среден и дългосрочен план. Инвестираш, за да харчиш в бъдеще време.

В политиката изглежда е обратното. За кратко време една млада партия успя да създаде структури по места, да отиде на европейски и парламентарни избори и да успее да излъчи двама евродепутати и цяла парламентарна група. Тя съществуваше, преди да се е родила и продаваше мляко и харчеше печалбата си в аванс. Днес „България без цензура” гасне. Върви към своя логичен край, при това горчив край. Като начален в морален и организационен план. Тези дни се оказа, че Сметната палата няма да плати на Бареков нищо.

Първоначалната версия, с която обясниха несъответствията в документацията, която е подадена в Сметната палата, беше техническа грешка. Тази версия претърпя промяна в хода на медийните изяви на представители на партията и се стигна до определянето на събитията като „развиване на сценарий за унищожаване на „България без цензура”, това според Бареков. Вчера в хода на написването на този коментар, изведнъж се оказа, че ББЦ все пак е изрядна партия и ще си получи парите.

Спомняме си, че проблем със субсидиите имаше и Реформаторският блок, след като Ирина Репуц, лидер на Християндемократическата партия, която като част от коалицията на Реформаторския блок за парламентарните избори миналата година заяви, че ще съди коалиционните си партньори заради неизплатената държавна субсидия.

Субсидията на реформаторите също беше под въпрос заради проблем с разминаването на документите, подадени до Министерството на финансите и регистрацията на РБ за предсрочните парламентарни избори. Но никой не заподозря „гилотина” в това решение на институциите, просто защото то е плод на проблеми в самата коалиция. Вътрешнопартиен е и проблемът на Бареков. По закон годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията, както и когато не е придружен от декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподадена, какъвто е случаят с ББЦ. На всеки български гражданин ще му бъде наложена санкция, ако не си подаде данъчната декларация в посочения срок и образец – това го знаем всички.

На този фон звучи адски странно как така една велика Сметна палата, след година проверки и изчисления казва, че ББЦ е нарушила закона за финансиране на партиите и изведнъж след два дни изяви на Бареков променя мнението си. Какво се случи точно? Кой какво му каза, той на кого какво отвърна? Възможно ли е бившият тв водещ да изиграе по заместване един велик актьор като Яне Янев например?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи