Награждават четиримата младежи, спасили 93-годишен дядо в горящата му къща

Четиримата младежи, които спасиха 93-годишен старец в пламналата му къща в кюстендилското с.Усойка, ще бъдат предложени за награда - тя може да е и парична, каза шефът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Гроздан Христов.

Той ще предложи на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да издаде заповед за награждаването на четиримата.

Мартин Миланов (19 г.) ще е абитуриент, учи екология в дупнишка гимназия. Марио Сименов (25 г.) е продавач на зеленчуци. Божидар Теризйски (23 г.) е безработен. Янко Малинов (17 г.) е ученик в столицата.

На 1 май към 10 ч младежите влезли в задимената къща на Любен Гоцев (93 г.) минути преди старецът да се задуши от гъстия дим. Извадили го жив, а след това се обадили на тел.112 и пристигнала линейка.

"Действали са бързо и правилно - нищо, че пожарът е бил в начална фаза. И от дима възрастният човек е можело да се задуши. Ще им предложим да се включат в доброволните отряди за действия при бедствия и аварии. Някои - ако вече не са избрали професията си, могат да станат и пожарникари", каза шефът на областната пожарна в Кюстендил Гроздан Христов.

В Усойка коментират направеното от тримата им млади съселяни и дошлия на гости при роднини ученик от София като подвиг, рискували са живота си. Марио е видял пламъците от магистралата, Мартин от дома си, а Божидар се прибирал от работа. Пред горящата къща имало много хора, които обаче не смеели да влязат.

"Гледката беше страшна. Влязохме в огъня, извадихме го и започнахме да гасим с кофи с вода", разказаха пред tv камерите по празниците момчетата. Успели да спасят тавана. Останалото свършили пристигналите екипи огнеборци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини