Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Тази година откриват „Пловдивци“ – първият нов язовир от 30 години

Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

7 причини да ваксинирам котката си

Според ветеринарните лекари една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като животното живее в апартамент и не излиза навън, не може да бъде заразено. Това се оказва напълно невярно, защото вируси и бактерии могат да бъдат донесени отвън или да проникнат по разнообразни начини. Поставянето на ваксината може не само да спаси живота на животното от болести с летален изход (като котешка левкeмия), но да предпази и членовете на семейството, при което живее. Затова превенцията освен за самото животно, играе роля и за здравето на цялото семейство.

Ето и 7 причини да ваксинирате котката си още сега:

1. Това е най-сигурната защита от инфекциозни заболявания. Те обикновено се диагностицират трудно и често прекалено късно, за да се приложи успешно лечение.

2. Големият брой безстопанствени котки води до наличие на много вируси в околната среда. Никога не сте застраховани, че вашата котка няма да влезе в контакт с тях.

3. Някои от заболяванията дори не могат да се лекуват и завършват с фатален край. При хората няма ваксина срещу левкемията, но котките могат да бъдат предпазени с ваксинация.

4. Освен страдание на животното, ваксинацията може да спести пари на стопаните. Защото лечението на заболяванията често е продължително, мъчително и по-скъпо.

5. При ваксинацията ветеринарният лекар ще направи и преглед на животното, при който могат да бъдат открити отрано съществуващи проблеми.

6. Грижата за здравето на котката е и грижа за здравето на цялото семейство, защото има болести като хламидии и бяс, които могат да се предадат от котката и на хората. Затова ваксинацията трябва да се комбинира и с ежемесечно обезпаразитяване.

7. Предпазвайки котката спестявате и притеснения на семейството. А това е особено важно за децата, които изживяват сериозно боледуването или раздялата с домашния любимец.

Ето и едни от най-често задаваните въпроси:

Котката ми живее само в къщи. Трябва ли да я ваксинирам?

Дори и без контакт с други котки тя може да се зарази с вируси, внесени от околната среда в дома чрез обувки, дрехи и въздушни течения.

Кога трябва да ваксинирам моята котка?

От най-ранна възраст на котенцата се правят няколко ваксинации.
Ежегодната реваксинация защитава котката от заразни заболявания през целия й живот.

Защо е необходимо многократно ваксиниране на малките котенца?

Майчините антитела, поети с коластрата от котенцата, бързо намаляват и е необходимо то да изгради свои. Ваксинацията предизвиква изграждане на антитела срщу съответни заразни причинители. Първоначалната ваксинация не е напълно ефективна поради все още незрялата имунна система. Повторната ваксинация осигурява изграждането на достатъчна защита.

Има ли значение с каква ваксина ще бъде ваксинирана моята котка?

Да.

Поради това, че котката може да бъде скрит носител на някои заболявания инжектирането й с жива ваксина срещу тях може да предизвика проява на призаци на съответното заболяване и то да протече тежко. При инактивирана (убита) ваксина този риск не съществува.

• При инактивираните ваксини, обаче, котките могат да реагират на аджуванта във ваксината, като при това е възможно развитие на фибросарком в мястото на инжектиране.

Най-безопасни са инактивираните ваксини без аджувант.

Едно от основните заболявания при котките е калицивирозата, предизвикана от силно изменчив вирус със свойството да мутира непрекъснато. Ето защо е важно при избора на ваксина да се има в предвид срещу какъв % от щамовете на калицивируса създава защита тя.

Ваксината трябва да създава активен имунитет срещу най-разпространените котешки заболявания.

Консултирайте се с ветеринарен лекар. Той ще ваксинира Вашата котка, следвайки правилна ваксинална програма и ще използва най-добрата ваксина.

Още иформация можете да намерите и на Facebook страницата на информационната кампания за отговорно отношение към котките в България www.facebook.com/OKotki и на www.okotki.com. Там ще откриете и полезна информация за обезпаразитяването, кастрацията и цялостната грижа за котките.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.