760 млн. лева европари са платени през 2015 г.

Консервативните очаквания са плащанията от новите оперативни програми до края на 2015 г. да са за около 700 млн. лв. Оптимистичната цел е сумата да стигне над 1 млрд. лв. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на първата национална дискусия от кампанията "Деветте пътя към еврофондовете 2015-2020", организирана от "Труд" и "24 часа".

По програмите "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси" вече се отварят първите схеми, каза Дончев. Той добави, че до 2 седмици Европейската комисия ще одобри оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда".

Форума може да следите на живо ТУК

От началото на 2015 г. досега са платени 760 млн. лв. от стария програмен период (2007-2014 г.) на оперативните програми. До края на годината трябва да се разплатят 4-5 пъти повече, каза вицепремиерът.

Дончев отчете, че общият обем на плащанията по оперативните програми досега е 6,5 млрд. евро. Това са 82% от цялата финансова рамка. В най-лошият случай ще приключим първия програмен период с този резултат. Но това няма да се случи. Резултатът ще е по-добър и ще надхвърли 90%. Това не е лошо за първи програмен период, каза Дончев.

Той подчерта, че бизнесът е основният ползвател на европейските пари. Около 70% отиват там. С приемането на Законите за обществените поръчки и за еврофондовете ще гарантират по-лесен достъп до европейските пари, каза Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес