Адокатът на Ахмед Муса: Той не е добре психически след шестмесечния си престой в затвора

Ахмед Муса Ахмед не е добре психически и емоционално след шестмесечния си престой в ареста. Това каза извън съдебната зала защитникът на Муса адвокат Елвира Панкова, предаде "Фокус". Тя поиска промяна на мярката за неотклонение на обвиняемия в по-лека и поиска от Апелативния съд административно наказание – глоба от 100 до 300 лева.

Адвокат Панкова твърди, че Муса не е извършил престъпленията, в които е обвинен и посочи, че проповядването на ислям не е престъпление. В съдебната зала адвокат Панкова обвини прокуратурата в „голословност на твърденията”. Тя не отрече, че Муса е бил осъждан през 2004 година, но допълни, че той е бил реабилитиран.

Адвоатката каза още, че ДАНС е наблюдавала клиента ѝ активно и поиска от съда промяна на мярката му по тази причина. Досега от събраните доказателства по делото никой не казва, че Муса е проповядвал екстремистки идеи, цитирал е само Корана.Повдигнатите обвинения за проповядване на война също не са доказани, каза защитникът.

Панкова изтъкна, че е извършена експертиза на качените материали в социалната мрежа и тя доказала, че няма нищо заплашително и екстремистко в тези материали. "Това, че Ислямска държава си е присвоила някои от символите на исляма не означава, че всички, които изповядват ислям са джихадисти", каза още адвокат Панкова. Тя дори приведе пример с решението на Светия синод за споменаване в молитвите на Симеон Сакскобурготски като цар на българите и попита съда това не е ли антидемократично също.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини