Кметът на Варна посрещна Силви Вартан на летището

Арестуваха 40-годишен за хулигански действия и агресия срещу полицаи

Задържаха банда, изнудвала за имоти във Враца

Млад мъж полетя от комплекс “Цариградски”, загина

Търговище остава шеста по прозрачност сред 265 общини у нас

Арестуваха 31-годишна жена, теглила пари от сметки на възрастна русенка

Любен Кънчев, зам.-министър на туризма: 9 милиона чужденци са посетили България Приходите от туризъм възлизат на 8 милиарда лева

Томислав Дончев: Днес, в рамките на едно поколение, се случват повече иновации и промени, отколкото в цялата предишна история на човечеството

Британка заплати 930 паунда за един банан

Островът край Бургас откри сезона Валят заявки за пиратски партита и сватби

Министър Караниколов: Бизнес климатът в страната се подобрява

Две птици нанду са новите обитатели на зоопарка в Павликени

Започват ремонти на улици в Сливен и селата за 2 млн. лева

167 млн. лв. влязоха в бюджета на София за 3 месеца

Банско с тематична изложба „Банско в Европа”

Маската на Тома Белев падна

Излязоха куп документи и факти, разкриващи ясно целия механизъм, по който активистът ”еколог” се е гласял да прилапа апетитна хапка – Асоциацията на парковете в България

Всички знаем, че България, меко казано, е страна с доста тромава и неефективна правна система. Но майсторската навигация на изявения еко-активист Тома Белев сред нейните многобройни дупки и вратички наистина буди възхищение. Както е време да събуди и… интереса на прокуратурата.

Излезлите наскоро на бял свят документи и факти хвърлиха недвусмислена светлина върху плановете и кроежите на „зеления идеалист”. Но той не спря с ловка демагогия да заблуждава хиляди привърженици на позитивната идея за опазване и съхраняване на природата в България.

Дори беглото вглеждане в тези факти и в хронологията на събитията показват, че в ходовете и пиар акциите на Белев няма нищо идеалистично. Целта е била проста, но безкрайно апетитна – да се установи траен контрол над „Асоциация на парковете в България” (юридическо лице с нестопанска цел, създадено още през 2003 г.)

Целта на асоциацията (подчинена на Агенцията по горите и Министерство на земеделието и храните) е ясна – да опазва и развива 11-те природни парка в страната. Пет от тях (като юридически лица) влизат в Управителния съвет, чиито председател до февруари 2012 г. е именно Тома Белев (като директор на ПП „Витоша”). Осемгодишното му задържане на този стратегически стол, както можете да се досетите, не е без политически „чадър”.

Обществена тайна е намесата на Сергей Станишев, който задържа Белев на разклатения му стол по време на Тройната коалиция. А докато еко-ентусиастите си дерат гърлата по сбирки и протести, Асоциацията кротко и полека натрупва фонд от десетки недвижими имоти. Както и усвоява значителни средства по различни програми. Без разбира се, това да се отрази видимо на поддръжката или „развитието” на въпросните паркове. Отидете и се уверете сами.

Но интересното става оттук нататък.

С приетия през 2012 г. нов Закон за горите директорът на всеки природен парк вече трябва да бъде избран с конкурс, а не може да продължи просто да къдри далавери под сянката на политическия си чадър. Парадоксално, но именно в конкурса за нов директор на ПП „Витоша” супер-еко-експертът Тома Белев, лесовъд по образование, който осем години е бил начело на Асоциацията и 12 години – на трона точно във „Витоша”, се класира чак… на трето място. От този момент той става буквално „никой” и на 29 февруари 2012 г. е официално освободен от длъжността Директор на ПП „Витоша”. Мераците му обаче са дълбоко вкопани в стратегическия пост, почти като корените на Байкушевата мура – в земята на Пирин.

Без да губи невинната си маска, повратливият комбинатор светкавично, точно седмица преди да бъде уволнен, вкарва свои доверени хора в Асоциацията. Не един, не двама, а цели 11 членове. Плюс по-късно – още двама. Това довежда до промяна в мнозинството и подготвя платформа за превземане на Асоциацията отвътре. Оттогава Белевата завера играе по системата „по-тихи от водата, по-ниски от тревата”, явно разчитайки, че на фона на многото други грандиозни далавери, скандали и протести в страната, тяхната схема ще мине „по терлици”. Белев скромно е оповестил във Фейсбук страницата си, че е „работил в Асоциацията на парковете” и не повдига въпроса, че вече три години не представлява легитимно… никого.

Тази любопитна тема с продължение трябва да събуди професионалния интерес поне на няколко групи хора. Както в прокуратурата, така и сред разследващите журналисти, които обичат да задават неудобни въпроси. А ние ще положим усилия да издирим и да ви представим списъка на недвижимите имоти, които се „стопанисват” от тази „нестопанска” по същността си организация. Пък вие сами си правете изводите – кой е еколог-идеалист, кой кум, кой сват, кой на булката – брат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.