Вкарват екорекетьора Тома Белев в МОСВ

Слагат в ръцете на скандалния "еколог" инвестициите в туризма

Тома Белев официално ще е член на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към министъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Ивелина Василева. Мандатът на Белев ще е 4 години, съобщават от Националното гражданско сдружение „Природата за хората”.

Неговият председател Филип Цанов вече обяви, че още днес решението на МОСВ ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Обект на жалбата ще бъде и правилника за работа на ВЕЕС.

Комисия

Комисия, назначена със заповед на министър Василева, е решила, че Белев е голям експерт по екологични оценки. Това е извършено въпреки факта, че същият този Висш експертен екологичен съвет върна поради некачествено изпълнение и десетки грешки Плана за управление на природен парк „Българка”, който се изпълнява от Тома Белев. Да не говорим за скандалния План за управление на „Витоша”, също изготвен с участието на Белев поради който в момента паркът е в пълна разруха. Поради „експерта” Белев корояда унищожи почти всички смърчови гори в цяла Витоша и настъпва към Рила. Заради несправяне с работата и преразход на гориво (на обикновен език казано кражба на бензин) Белев бе уволнен като директор на парка. Впоследствие с личната намеса на тогавашния премиер Сергей Станишев той бе възстановен на работа, защото бе от квотата на коалиционния партньор на БСП в управлението „Зелената партия” на Александър Каракачанов.

Рекет

Сдруженията на всестранния „специалист” Белев водят десетки дела срещу инвестиционни проекти на общини, държавата и бизнеса. Само Асоциация на парковете, която той вече 2 години се мъчи да открадне от държавата и да присвои нейните имоти, води 164 преписки срещу проекти. Другото НПО „Зелени Балкани”, на което доскоро Белев бе председател на УС, води 250 преписки по дела срещу инвеститори. Членове на коалицията „За да остане природа в България”, на която той е лидер, на 29.04.2015 г. въпреки огромния скандал, който стана по повод екорекет, отново са обжалвали екологичната оценка на завода за отпадъци в София. За сетен път се опитват да го спрат и да натрапят своите интереси чрез нова технология, въпреки належащата нужда от завода.

Откакто е освободен преди 3 години като директор на парк „Витоша”, Тома Белев заедно с другия одобрен кандидат за член на ВЕЕС Андрей Ралев изпълняват програмите на швейцарската конфедерация „Зелени закони” и „Прозрачни планини” на стойност няколкостотин хиляди швейцарски франка. Дейността им е насочена основно към компрометиране на зимния туризъм в България и недопускане изграждане на лифтове, писти и спортни съоръжения, въпреки чудесните условия за това у нас. Андрей Ралев освен това е и член на швейцарската частна екологична фирма WWF - Световен фонд за дивата природа. Тоест представители на швейцарски неправителствени организации в България ще се намърдат в МОСВ и от тях ще зависи допускането, одобрението или не на инвестиционни проекти.

Екорекета, който налагат сдруженията и фирмите, свързани с „природозащитника” Белев, са основната причина за отлив от инвестиции в страната. Загубите от дейността им могат да се измерят с много милиони левове. Усвоените по европейски програми суми от „зеления октопод” не са допринесли по никакъв начин полза за опазване на околната среда или полза за обществото. Такъв е примерът с проекта на „Зелени Балкани” за „влажна зона” Калимок – Бръшлен, за който получиха над 30 млн. лв., а изграденото безсмислено съоръжение на брега на река Дунав сега се руши. И въпреки че парите са усвоени от еколозите, то е собственост на МОСВ и сега, за да се ремонтира, трябва да се вземат пари от бюджета на министерството и да се похарчат отново милиони за никому ненужни шлюзове. Вместо само за този случай Белев и служители от министерството да дават обяснения и да са подведени под отговорност, за награда той е назначен във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Този съвет разглежда екологичните оценки и дава становища за всички значими проекти в България. Този път екотерорът ще е тотален и за бизнеса няма да има отърваване.

Сделка

Има вероятност министър Ивелина Василева и Тома Белев да имат сделка. Той става член на ВЕЕС и няма да се противопоставя на публични държавни проекти, а другите инвеститори, общини и бизнес да му мислят. Тази версия се потвърждава и от факта, че последните няколко месеца Белев хвали министърката за дейността й. По всяка вероятност освобождаването на дългогодишния експерт и член по право в ВЕЕС Михаил Михайлов е част от тази договорка.

Ако толерирането от страна на МОСВ и лично на министър Ивелина Василева на зелените неправителствени рекетьорски организации продължи, никой няма да може да спре вълната от възмущения и протести. Назначаването на Тома Белев във ВЕЕС с мандат от 4 години ще провокира огромно недоволство и със сигурност ще бъде поискана оставката на министър Ивелина Василева.

Решение на Комисията за избор на членове на ВЕЕС:

Комисия, назначена със заповед на министъра на околната среда и водите, класира допуснатите до участие в избора въз основа на оценка по критериите, посочени в чл. 7, ал. 2 от Правилника – доказан експертен опит и квалификация, в следния ред:

1. Георги Димитров Бакалов

2. Тома Георгиев Белев

3. Мария Димитрова Дакова

4. Тодорка Вълева Вълева

5. Андрей Христов Ралев

6. Здравко Димитров Колев

7. Венелин Денчев Шъков

Съгласно чл. 7, ал. 8 от Правилника, първите двама кандидати, доказали най-голям опит и квалификация, ще бъдат включени в заповед на министъра на околната среда и водите за утвърждаване на постоянния състав на МК – специализиран състав на ВЕЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи