Лабораторията на Костов - платена фабрика за „технически грешки”

Нов Български университет се разграничи от фалшивия анализ за „Лукойл”

Публикация на виден учен от 1999 г. предупреждава за „слабичката икономическа подготовка” и „изключително елементарната подготовка в областта на математиката” на асистента по политикономия Иван Костов

Ръководената от Иван Костов Лаборатория за управление на рискове към НБУ се оказа фабрика за публикуване на платени доклади и анализи, в които манипулацията и неграмотността се представят за невинна техническа грешка.

В края на май драгалевският майстор на математическите модели пусна в медиите „анализ”, с който под формата на „съмнения” обвини бургаската рафинерия „Лукойл” в завишаване с над 6 млрд. лв. цените на внасяния от компанията суров петрол, вследствие на което държавният бюджет бил ощетен с над 1 млрд. лв.

В началото на „анализа” пише, че данните са анализирани „чрез специално изработена методика”. Това вече всички го разбрахме и преди два дни се наложи Костов с неохота да признае, че лабораторията му е допуснала „техническа грешка”.

Оказа се, че лаборантите му волно или неволно са направили елементарни грешки в изчисленията, като са пресмятали не литри нефт, а литри вода. Ако обаче данните се сметнат правилно, става ясно, че рафинерията всъщност е платила за суровината си с 1 млрд. лв. по-евтино.

„Приемаме, че сме допуснали техническа грешка в своя 107-и доклад, като не сме отчели по-ниската плътност на суровия петрол сорт Урал. С това отпада ключово основание на нашия анализ”, пише в становището на Лаборанта.

Колко ли „технически грешки” ще има в доклад 135, остава загадка за неабонираните за докладите му.

НБУ се извинява заради Костов

Писмо до „Лукойл” са изпратили вчера ректорът на НБУ доц. д-р Пламен Бочков и председателят на настоятелството на НБУ проф. Антони Славински, в което се разграничават от Лаборатория за управление на рискове на Иван Костов и нейният доклад.

„Във връзка с коментарите в медиите по повод научното изследване на Лабораторията за управление на риска в НБУ, моля да имате предвид, че Лабораторията е учебно-практическо и изследователско звено, което има академична свобода и самостоятелност при своите действия.”, се казва в писмото от НБУ. В него се подчертава, че лабораторията на Костов не подлежи на контрол от страна на ръководството на университета.

Антони Славински, който е дългогодишен приятел на Лаборанта, явно се срамува от скалъпените анализи, които текат от Костовата лаборатория. Бившият министър на транспорта в правителството на Костов дори се извинява на „Лукойл”.

„Ние поднасяме нашите извинения, ако с тиражираните в медиите публикации и коментари са се създали предпоставки за уронване на престижа и доброто име на нефтена компания „Лукойл”, завършва извинението на Нов български университет.

В писмото от НБУ пише още, че „...Изследванията и публикациите на лабораторията са предназначени за ползване единствено от абониралите се за тях лица”.

Тогава резонно възниква въпросът защо Костов е абонирал всички българи за този „анализ” и занимава цялата общественост със зле скалъпените си „технически грешки”.

Безплатен доклад няма

От сайта на Лабораторията за управление на рискове се вижда, че всички техни доклади са платени. Например „Междинен доклад за течните горива - декември 2014 г.” струва скромните 240 лв.

От резюмето не става ясно какво точно продава Лаборанта, колко страници е и човек може само да гадае колко ли „технически грешки” има в него.

Но стана ясно, че миналата година българският данъкоплатец, без да знае, е платил близо 11 760 лева на лабораторията на Костов. Парите са отпуснати от кабинета Орешарски, а изпълнителят се задължавал да предостави на възложителя достъп до своите доклади за рисковете и кризите в страната.

За любовта на Костов към истината и математическите модели

Любовта на Иван Костов към истината е описана много точно от проф. Трайко Петков, който първи е преподавал във ВМЕИ дисциплините, отнасящите се до правенето на математически модели на различните системи.

„Мисля, че основната черта е склонността му да лъже (по специфичен начин - засукано и... с апломб); да не се засрамва дори когато се разбере, че е излъгал, а да се държи даже арогантно; да не се смущава, когато го изобличават в непоследователност”, пише през 1999 г. професорът в статия, посветена на Костов, „От него тръгва лъжата”.

В публикацията проф. Петков подробно разказва за срещите си с Костов, който по това време е бил асистент в катедра „Политикономия” във ВМЕИ.

„Винаги съм бил привърженик на навлизането на математическите подходи и методи и в икономическата наука. Естествено беше да се заинтересувам от Костов и да го поканя на професионален разговор. Не ме учуди слабичката му икономическа подготовка. Много ме учуди обаче, че е с изключително елементарна подготовка и в областта на математиката. Бях вече чул, че пред студентите говори със самочувствие и апломб за математическите методи в икономическата наука...”, разказва проф. Трайко Петков.

„В разговора си с мен Костов в началото също започна да говори с апломб за владеенето от негова страна на математическите методи и за тезата, която е защитил в университета. Но когато, впечатлен от непрофесионалното използване дори на понятията, започнах да го попритискам с въпроси какви точно методи и как е използвал, констатирах почти пълно невежество. Като резултат той направи всичко възможно разговорът ни по тази тема да приключи.

Вече като асистент във ВМЕИ той прави и защити кандидатска дисертация, за която също беше афиширал използването на математическите методи. Поисках и от него, и от катедрата да се запозная с дисертацията. Не ми беше дадена. Въпреки това се запознах с нея. „Математическото” й ниво е това на аритметиката в края на прогимназията”, заключава професорът.

Въпреки твърденията на професора кариерата на по-известния напоследък като Лаборанта върви стремглаво нагоре в годините след дипломирането му, а банковите му сметки набъбват. Дали пък злият гений на математиката отдавна не е създал свой математически модел за осребряване на всяка изказана от него лъжа?!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи