Ахмед Муса и 13-те му "пророка" на съд за пропаганда на война и радикален ислям

Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт в съда срещу имама от частната джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед и 13 негови съмишленици за проповядване на война и радикален ислям и идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Срещу 14-те подсъдими, повечето от които са от квартал "Изток" на Пазарджик, е образувано наказателно дело от общ характер под щ305/2015 г., което на случаен принцип е разпределено на съдия Ивета Парпулова.

Обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядващите салафитското течение на исляма, и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на "Ислямска държава" в социалните мрежи, бяха задържани при 2 акции на прокуратурата и ДАНС. Те бяха проведени на 25 ноември 2014 г. и 31 март 2015 г. на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Арестуваните на 25 ноември 2014 г. Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил се намират в пазарджишкия затвор въпреки многократните си опити да получат по-лека мярка. Същата е съдбата и на задържаните на 31 март 2015 г. Йосиф Минчев (Юсню), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Кърталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин), както и на Рангел Илиев (Малкият Ремзи), арестуван на 9 април 2015 г. От 14-те подсъдими срещу парична гаранция от 5000 лв. бяха освободени Стефан Димитров (Тефик) и Александрина Ангелова (Мелекшен) по здравословни причини. Студентката по българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" колабира по време на едно от заседанията на Апелативния съд в града под тепетата и се наложи да бъде свестявана от екип на Спешна медицинска помощ.

Обвинителният акт на Окръжна прокуратура-Пазарджик е от 134 страници с допълнителни приложения, разпитани са 48 свидетели, сред които и такива със скрита самоличност. По досъдебното производство са извършени множество компютърни експертизи, както и такива в областта на политологията, историко-лексикологията и социологията. Разследването е приключило в 7-месечен срок. Според държавното обвинение са събрани доказателства, че българската клетка на радикален ислям у нас са Пазарджик и регионът, квартал "Столипиново" в Пловдив и Асеновград. Неин ръководител пък е тарторът на салафистките роми Ахмед Муса Ахмед, чиято присъда по т.нар. "имамско дело" на Пазарджишкия окръжен съд от 2014 г., бе увеличена от Пловдивския апелативен съд от 1 на 2 години затвор при първоначален строг режим. Срещу Ахмед Муса сега е повдигнато ново обвинение, че от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово - непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране на превод, издаване и разпространяване на книгата "Вероотстъпване" ("Науакиду'л Ислям") (Вероотстъпване), както и с муджахидински жест с изправен и насочен нагоре показалец на ръката. Освен това от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. Ахмед Муса е пропагандирал в частната джамия "Абу Бекир" в Пазарджик и посредством профила си във Фейсбук с никнейм "аhmed.musa.5496" и чрез снимка на фона на знамето на "Ислямска държава", е пропагандирал за война. Срещу Александър Иванов (Банго) има повдигнато обвинение и за незаконно притежание на бойна пушка "Щайер-Манлихер" и 9 патрона в 2 пълнителя, които са открити в дома му в квартал "Столипиново" в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини