Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

АБВ търгува със съдебната реформа

Партията на Първанов иска предоговаряне на балансите в управляващото мнозинство

АБВ продължава да търси възможност за предоговаряне на балансите в управляващото мнозинство. Георги Първанов заяви, че „целта за бързо и ефективно правораздаване може да бъде постигната и чрез промени в Закона за съдебната власт”. Обявявайки се срещу промените в конституцията, „на този етап” от АБВ искали да видят „дали пък няма да има раздвижване и диалогичност от страна на мнозинството”.

Яростната съпротива срещу съдебната реформа създава нови пространства за политически шантаж. Партньорите на коалицията ГЕРБ-РБ разбират много добре политическия залог на промените в съдебната власт. Но спорът не е за бързото и ефективно правораздаване, а за това, че „всичко, което сме договорили, трябва да се спазва и реализира, при това в конкретните срокове”, както казва Първанов.

Спекулата с решението на Конституционния съд от 2003 г. продължава. Ако промяната в начина на избиране на членовете на ВСС (която е основният източник на риск за статуквото) може да се определи като промяна на държавното устройство, то тогава и Изборният кодекс би трябвало да бъде приет от ВНС.

Настояването реформата да се ограничи до промени в процесуалните закони не може да прикрие страха от загуба на влияние върху съдебната власт. Ако членовете на ВСС бъдат избирани пряко от магистратските общности, ще бъде поставено началото на независимост, която би могла да разруши съществуващото статукво. Именно за да бъде избегнат този дебат, противниците на промяната предпочитат да насочат атаката си срещу деликатния баланс на управляващата коалиция.

Целта е реформата да бъде отложена, за пореден път. Най-близкият удобен хоризонт е до изтичането на мандата на настоящия ВСС. Дотогава има достатъчно време, за да бъде разколебана декларираната политическа воля за промени. Поредният мониторингов доклад ще е отчел липсата на напредък, а промените в процесуалните закони няма да са довели до съществена промяна в качеството на правораздаването. А и следващите парламентарни избори ще са наближили.

Има пряка връзка между навлизането в активната предизборна кампания и позицията, изразена от президента Първанов. АБВ търси по-висока разпознаваемост на национално ниво, за да подобри шансовете на кандидатите си на местно ниво. Левите избиратели са изправени пред необходимостта да избират между предишни и сегашни кадри на БСП, а отчетливата позиция на АБВ повишава избираемостта на собствените им кандидати. Това е подходяща критична позиция, която да балансира негативите, които носи със себе си практическото участие в правителството и управляващото мнозинство.

АБВ се опитва едновременно да неутрализира РБ, да се конкурира с ПФ и да оспори лидерството на БСП по отношение на съдебното „не” на реформите. Подкрепата за съдебната реформа се превръща в тема за преговори, които нямат нищо общо с преодоляването на дефицита на справедливост. Дори и да не постигне целите си, позицията на АБВ допринася за това говоренето за реформа в съдебната власт да се превърне в част от общия информационен шум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете