Продавачка осуети въоръжен грабеж в Хасково

Пъргав японец с германско сърце Кросоувър със 170 дизелови коня, 7-степенен автоматик, 4х4 задвижване и 430-литров багажник

Вицепремиерът Марияна Николова ще бъде патрон на конференция, посветена на 575-годишнината от Варненската битка

Арестуваха младеж, умъртвил теле Непълнолетният злосторник удушил животното, докато се опитвал да го открадне

Обвиниха 27-годишен, буйствал в кръчма в Горна Оряховица

Посланикът на САЩ в Москва: Самолетоносачите в Средиземно море са „100 хиляди тона международна дипломация“ и сигнал за Русия

Ограничават движението на камиони над 12 тона в пиковите часове на 25 и 29 април

ООН: Повече цивилни афганистанци са убити от проправителствените сили, отколкото от талибаните

Съдът намали присъдата на бившия президент Лула да Силва

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Мъжът на Аня Пенчева изкачва Еверест с „Шушана”

Какъв е единственият начин съпругът ви да си спомни за годишнината от сватбата ви?

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Мария Габриел: ГЕРБ няма основания за повече тревожност, знаем как се носи отговорност

Изоставеното в Пловдив бебе е било в кашон, няма данни за родителите

АБВ търгува със съдебната реформа

Партията на Първанов иска предоговаряне на балансите в управляващото мнозинство

АБВ продължава да търси възможност за предоговаряне на балансите в управляващото мнозинство. Георги Първанов заяви, че „целта за бързо и ефективно правораздаване може да бъде постигната и чрез промени в Закона за съдебната власт”. Обявявайки се срещу промените в конституцията, „на този етап” от АБВ искали да видят „дали пък няма да има раздвижване и диалогичност от страна на мнозинството”.

Яростната съпротива срещу съдебната реформа създава нови пространства за политически шантаж. Партньорите на коалицията ГЕРБ-РБ разбират много добре политическия залог на промените в съдебната власт. Но спорът не е за бързото и ефективно правораздаване, а за това, че „всичко, което сме договорили, трябва да се спазва и реализира, при това в конкретните срокове”, както казва Първанов.

Спекулата с решението на Конституционния съд от 2003 г. продължава. Ако промяната в начина на избиране на членовете на ВСС (която е основният източник на риск за статуквото) може да се определи като промяна на държавното устройство, то тогава и Изборният кодекс би трябвало да бъде приет от ВНС.

Настояването реформата да се ограничи до промени в процесуалните закони не може да прикрие страха от загуба на влияние върху съдебната власт. Ако членовете на ВСС бъдат избирани пряко от магистратските общности, ще бъде поставено началото на независимост, която би могла да разруши съществуващото статукво. Именно за да бъде избегнат този дебат, противниците на промяната предпочитат да насочат атаката си срещу деликатния баланс на управляващата коалиция.

Целта е реформата да бъде отложена, за пореден път. Най-близкият удобен хоризонт е до изтичането на мандата на настоящия ВСС. Дотогава има достатъчно време, за да бъде разколебана декларираната политическа воля за промени. Поредният мониторингов доклад ще е отчел липсата на напредък, а промените в процесуалните закони няма да са довели до съществена промяна в качеството на правораздаването. А и следващите парламентарни избори ще са наближили.

Има пряка връзка между навлизането в активната предизборна кампания и позицията, изразена от президента Първанов. АБВ търси по-висока разпознаваемост на национално ниво, за да подобри шансовете на кандидатите си на местно ниво. Левите избиратели са изправени пред необходимостта да избират между предишни и сегашни кадри на БСП, а отчетливата позиция на АБВ повишава избираемостта на собствените им кандидати. Това е подходяща критична позиция, която да балансира негативите, които носи със себе си практическото участие в правителството и управляващото мнозинство.

АБВ се опитва едновременно да неутрализира РБ, да се конкурира с ПФ и да оспори лидерството на БСП по отношение на съдебното „не” на реформите. Подкрепата за съдебната реформа се превръща в тема за преговори, които нямат нищо общо с преодоляването на дефицита на справедливост. Дори и да не постигне целите си, позицията на АБВ допринася за това говоренето за реформа в съдебната власт да се превърне в част от общия информационен шум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.