Мишел Барние запозна Бойко Борисов с хода на преговорите за Брекзит

Калоян Паргов: Ще се борим за победа на следващите местни избори

Пожар унищожи автомобил в Бойчиновци

Продължава издирването на 64-годишния мъж от село Габаре

Горанов: 13 български общини са с финансови затруднения 21 са отпаднали от "черния списък" на МФ

Длъжни сме да осветим какво се случва в Община Болярово – един „Боляровогейт“, заяви депутатът Александър Иванов

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор Димитров: Искам еднакви топки за всички турнири

Ни Ло става дизайнер

Иванчева: Не се сещам кой е Александър Ваклин, не съм го срещала

Николина Чакърдъкова се сдоби с внучка

Шофьорката, ударила 10 коли в Пловдив, иска по-малка парична гаранция

Бургаски лекари спасиха 4-месечното бебе Елена с уникална и сложна операция

24.5% от българите биха гласували за ГЕРБ днес, 20.5% ще подкрепят БСП

Десети годишни награди на “Правен свят” и Международен правен център (ILAC)

АБВ търгува със съдебната реформа

Партията на Първанов иска предоговаряне на балансите в управляващото мнозинство

АБВ продължава да търси възможност за предоговаряне на балансите в управляващото мнозинство. Георги Първанов заяви, че „целта за бързо и ефективно правораздаване може да бъде постигната и чрез промени в Закона за съдебната власт”. Обявявайки се срещу промените в конституцията, „на този етап” от АБВ искали да видят „дали пък няма да има раздвижване и диалогичност от страна на мнозинството”.

Яростната съпротива срещу съдебната реформа създава нови пространства за политически шантаж. Партньорите на коалицията ГЕРБ-РБ разбират много добре политическия залог на промените в съдебната власт. Но спорът не е за бързото и ефективно правораздаване, а за това, че „всичко, което сме договорили, трябва да се спазва и реализира, при това в конкретните срокове”, както казва Първанов.

Спекулата с решението на Конституционния съд от 2003 г. продължава. Ако промяната в начина на избиране на членовете на ВСС (която е основният източник на риск за статуквото) може да се определи като промяна на държавното устройство, то тогава и Изборният кодекс би трябвало да бъде приет от ВНС.

Настояването реформата да се ограничи до промени в процесуалните закони не може да прикрие страха от загуба на влияние върху съдебната власт. Ако членовете на ВСС бъдат избирани пряко от магистратските общности, ще бъде поставено началото на независимост, която би могла да разруши съществуващото статукво. Именно за да бъде избегнат този дебат, противниците на промяната предпочитат да насочат атаката си срещу деликатния баланс на управляващата коалиция.

Целта е реформата да бъде отложена, за пореден път. Най-близкият удобен хоризонт е до изтичането на мандата на настоящия ВСС. Дотогава има достатъчно време, за да бъде разколебана декларираната политическа воля за промени. Поредният мониторингов доклад ще е отчел липсата на напредък, а промените в процесуалните закони няма да са довели до съществена промяна в качеството на правораздаването. А и следващите парламентарни избори ще са наближили.

Има пряка връзка между навлизането в активната предизборна кампания и позицията, изразена от президента Първанов. АБВ търси по-висока разпознаваемост на национално ниво, за да подобри шансовете на кандидатите си на местно ниво. Левите избиратели са изправени пред необходимостта да избират между предишни и сегашни кадри на БСП, а отчетливата позиция на АБВ повишава избираемостта на собствените им кандидати. Това е подходяща критична позиция, която да балансира негативите, които носи със себе си практическото участие в правителството и управляващото мнозинство.

АБВ се опитва едновременно да неутрализира РБ, да се конкурира с ПФ и да оспори лидерството на БСП по отношение на съдебното „не” на реформите. Подкрепата за съдебната реформа се превръща в тема за преговори, които нямат нищо общо с преодоляването на дефицита на справедливост. Дори и да не постигне целите си, позицията на АБВ допринася за това говоренето за реформа в съдебната власт да се превърне в част от общия информационен шум.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.