Алисия Викандер пак ще бъде Лара Крофт Актрисата се готви за зрелищно продължение

Иван Гешев: Политически и олигархични интереси направиха делото „Иванчева“ важно

Мистър Бийн продава любимия си Mercedes Актьорът Роуън Аткинсън се разделя с модел 500 Е от 1991 г. с мощност 326 коня

По 7 години затвор за полицаите, обвинени за смъртта на Чората

Военната прокуратура разследва инцидента със срутилата се стена на поделение, която уби човек в Хасково

ЦРУ залага на пари и изобретателност срещу Русия и Северна Корея

Сенаторка поиска процедура по отстраняването на Тръмп

Спецпрокуратурата и ГДБОП в акция срещу група за трафик на хора и пране на пари във Видинско

Как се разваля еротичен сън?

Астероид с размерите на къща мина близо до Земята

Стабилизираха повредената структура на катедралата „Нотр Дам“

Навършват се 143 години от Априлското въстание

17 души пострадаха при горски пожари в Русия

Хиляди хора от цяла Сърбия се събраха снощи в Белград на митинг в подкрепа на Вучич

Поетесата Маргарита Петкова пред в. Труд: За дребните душици ръкавицата на Яворов никога няма да е по мярка Не вярвам в теорията, че мишката ще изяде книжката

Вдигат екотаксата за стари автомобили

Продуктовата такса, която се заплаща при закупуване на автомобил, популярна като „екотакса“, ще се промени. Това предвиждат промени в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на дебата „Деветте пътя към еврофондовете: Околна среда“, организиран от „Труд“, „24 часа“ и КРИБ.

Промените предвиждат екотаксата за нови автомобили, която в момента е 146 лева, да се понижи с 5% до 138 лева. За колите до 5 г. налогът ще стане 194 лева, вместо 200 лева. За автомобили от 5 до 10 г. продуктовата такса ще бъде увеличена с 3% от 253 лева на 260 лева. С толкова ще се повиши и екотаксата за превозни средства над 10 г. – от сегашните 267 лева на 275 лева. Според думите на Василева промените трябва да влязат в сила през есента с промяна в наредбата.

Гражданите, които вече са закупили автомобил, няма да бъдат засегнати от новостите, тъй като екотакси се налагат само при първа регистрация на автомобил в страната. Съгласно Закона за управление на отпадъците сумите от екотаксите служат за разкомплектоването и обезвреждането на автомобилите, излезли от експлоатация.

„В старите автомобили вредните вещества са далече повече – живак, пластмаса. Това създава и допълнителна тежест при обезвреждането на отпадъците“, поясни Василева.

Според думите й промяната в екотаксите цели стимулиране на хората, когато закупуват нов автомобил, да се замислят върху факта, че старите, освен че технически вероятно имат проблеми, замърсяват в голяма степен околната среда. Промяната отговаря и на необходимостта и нуждите да се върви към постепенно осъвременяване на автомобилния парк, допълни Василева.
„В големите градове основни източници на замърсяване са транспортът, моторните превозни средства и битовото отопление. Това е лека стъпка напред, която няма да бъде грандиозна тежест за хората. Говорим за увеличение от порядъка на няколко лева, но това е знак“, каза още тя.

Според последните данни за броя на превозните средства у нас към края на 2013 г. в България е имало регистрирани 3 683 659 пътни превозни средства. Данните са на КАТ-Пътна полиция. Оказва се, че автомобилите, които се купуват в страната, са предимно втора употреба, като средната им възраст е между 18 и 25 години.
Според анализа на експертите в Министерството на околната среда и водите, предвид спецификата на автомобилния парк в България, през близките 5 г. съществува опасност страната да бъде изправена пред сериозен проблем от генериране на голямо количество отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства.

ОЩЕ ОТ ФОРУМА:

Бизнесът към премиера: Спасете ни от екорекета

60 милиона лева дойдоха авансово

Сметките за вода – по-ниски след реформата

Усилена газификация от 2016 година

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.