Тестове по никое време

Родителите явно са едни коварни същества, които дават на децата си по 50 лв. джобни на ден за закуска, а те ги изхарчват за наркотици

„Най-добрият град за живеене” тези дни отново блесна, вероятно състезавайки се за приза „Най-загрижен за децата” (или „най-неадекватен”, въпрос на гледна точка). След като през зимата бургаските общинари решиха да въведат вечерен час за учениците, сега пък кметът иска задължителен тест за наркотици в училищата. Училищните кабинети вече били снабдени със слюнков тест, който давал резултат веднага.

Спомням си как в далечните мракобесни времена на късния соц сутрин учителите дежуряха на вратата и ни проверяваха дали си носим пионерските връзки (имаше и такава наредба по едно време). Нещо такова си представям и сега, само че учениците вместо да показват връзка, ще плюят върху тест. Вероятно трябва да отиват на училище час-два по-рано, докато се изредят всички – тест за наркотици е това, не е шега работа. Дори да се прилага само за пълнолетните ученици, пак ще се извие една опашка от има-няма 200 деца. Ако се измислят законови механизми да се тестват и по-малките, както настоява кметът, не искам дори да си помисля.

А всъщност, защо трябва да се ограничаваме само с наркотиците? Светът е голям и заплахи за децата дебнат отвсякъде. Редно е да минават и през дрегери за алкохол, тестове за бременност, СПИН, Васерман, а за по-малките – за вредни снаксове и Кока-Кола. Даже може изобщо и да не учат. Отиват, минават си цял ден през всички тестове и ако нямат късмет, се прибират със забележка в бележника „Ученичката пуши марихуана по време на бременност!”. Така де, ред и дисциплина трябва да има. И загриженост.

Аз пък, както всеки път, се питам две неща. Първото – какъв ще е предполагаемият ефект? Какво се прави, ако тестът излезе положителен? За ухото пред строя, забележка, намаляване на поведението (ако още съществува такава мярка), вкарване в клиника за наркомани, вкарване в затвора? Или просто викаме „Оп, хванах те!” и си стискаме ръцете за добре свършената работа?

Второто, което се питам, е къде са родителите в цялата схема? Работа на училището ли е да пази децата от наркотиците? От думите на кмета оставам с впечатлението, че родителите са едни коварни същества, които дават на децата си по 50 лв джобни на ден за закуска, а те ги изхарчват за наркотици. Всъщност, ето идея – сутрин да им се прибират джобните и да отиват в училищния бюджет. С един куршум – два заека. Хем училището ще процъфтява, хем учениците ще са „чисти”. Че и затлъстяването може да се пребори, като бонус.

Ако си говорим сериозно, аз оценявам загрижеността, наистина. Вярвам, че има и по-адекватни начини за превенция, за информираност на родителите, за съдействие с полицията и борба с разпространението поне в района на училището и още един куп неща. Иначе това с тестовете е малко като вярата, че един мармот увива шоколада – трогателно и по детски наивно. И дотам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи