Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Румънски ТИР спря временно движението по главен път Е-79 преди град Славяново

С най-малко психиатри сме на глава от населението

ЦРУ: България е трета в света по смъртност на населението

Тестове по никое време

Родителите явно са едни коварни същества, които дават на децата си по 50 лв. джобни на ден за закуска, а те ги изхарчват за наркотици

„Най-добрият град за живеене” тези дни отново блесна, вероятно състезавайки се за приза „Най-загрижен за децата” (или „най-неадекватен”, въпрос на гледна точка). След като през зимата бургаските общинари решиха да въведат вечерен час за учениците, сега пък кметът иска задължителен тест за наркотици в училищата. Училищните кабинети вече били снабдени със слюнков тест, който давал резултат веднага.

Спомням си как в далечните мракобесни времена на късния соц сутрин учителите дежуряха на вратата и ни проверяваха дали си носим пионерските връзки (имаше и такава наредба по едно време). Нещо такова си представям и сега, само че учениците вместо да показват връзка, ще плюят върху тест. Вероятно трябва да отиват на училище час-два по-рано, докато се изредят всички – тест за наркотици е това, не е шега работа. Дори да се прилага само за пълнолетните ученици, пак ще се извие една опашка от има-няма 200 деца. Ако се измислят законови механизми да се тестват и по-малките, както настоява кметът, не искам дори да си помисля.

А всъщност, защо трябва да се ограничаваме само с наркотиците? Светът е голям и заплахи за децата дебнат отвсякъде. Редно е да минават и през дрегери за алкохол, тестове за бременност, СПИН, Васерман, а за по-малките – за вредни снаксове и Кока-Кола. Даже може изобщо и да не учат. Отиват, минават си цял ден през всички тестове и ако нямат късмет, се прибират със забележка в бележника „Ученичката пуши марихуана по време на бременност!”. Така де, ред и дисциплина трябва да има. И загриженост.

Аз пък, както всеки път, се питам две неща. Първото – какъв ще е предполагаемият ефект? Какво се прави, ако тестът излезе положителен? За ухото пред строя, забележка, намаляване на поведението (ако още съществува такава мярка), вкарване в клиника за наркомани, вкарване в затвора? Или просто викаме „Оп, хванах те!” и си стискаме ръцете за добре свършената работа?

Второто, което се питам, е къде са родителите в цялата схема? Работа на училището ли е да пази децата от наркотиците? От думите на кмета оставам с впечатлението, че родителите са едни коварни същества, които дават на децата си по 50 лв джобни на ден за закуска, а те ги изхарчват за наркотици. Всъщност, ето идея – сутрин да им се прибират джобните и да отиват в училищния бюджет. С един куршум – два заека. Хем училището ще процъфтява, хем учениците ще са „чисти”. Че и затлъстяването може да се пребори, като бонус.

Ако си говорим сериозно, аз оценявам загрижеността, наистина. Вярвам, че има и по-адекватни начини за превенция, за информираност на родителите, за съдействие с полицията и борба с разпространението поне в района на училището и още един куп неща. Иначе това с тестовете е малко като вярата, че един мармот увива шоколада – трогателно и по детски наивно. И дотам.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.