На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Летница – градът, в който не си заключват вратите

“Моят брат”. Така се обръщат един към друг влахът Янко Петков и българинът Гошо Шопов в Летница. И правят всичко “наедно”. Работят и се веселят заедно, отраснали са заедно, както и техните деца. Казват, че са заедно и в добро, и в зло.

Тук няма и престъпност, твърдят възрастните летничани Радион и Атанаска Колеви, които се връщат в родния си град след 22-годишен престой във Велико Търново. “Местните са свестни момчета, ако някога нещо се е чуло, то е било от преминаващи от съседни села и области”, подчертават те. И допълват, че не си заключват вратите на домовете, защото няма от кого.

Кметът Красимир Джонев, който управлява Летница от 1999 година, по професия е ветеринарен лекар и хората го наричат “един от нас”. “Когато животно се разболее или трябва да се скопява прасето, към кмета се обръщаме. Така сме си свикнали, а и никога не ни е отказвал”, признават Радион и Атанаска.

Това, че е ветеринарен лекар, само помага на д-р Джонев да познава всеки проблем на малката община. Нейният бюджет е само 3 млн. лева, а в предходния програмен период 2007-2013 г., стойността на завършените проекти в сферата на инфраструктурата и туризма са над 15 млн. лева.

И докато спекулациите с европейските средства из България са много, в Летница са сигурни, че градоначалникът Джонев знае как се оползотворяват парите на гражданите на Евросъюза: “Не само съм наясно, което е задължение на всеки кмет, но и ревностно контролирам всеки евролев, който влиза в хазната на управляваната от мен община.” По думите му идеята и осъществяването на всеки проект е на цялата общинска администрация, общинския съвет и гражданите. Чрез дискусии, форуми и лични срещи се съгласува всяка важна стъпка.

“Другата седмица сме поканени на обществено обсъждане за преминаването на автомагистрала “Хемус” през територията на общината”, казва Пламен Койнов, който работи в местното ВиК.

Тревните площи около пътните платна са окосени и добре поддържани. “Окосяването за мен е като помитането вкъщи. Това ни струва едва 50 литра нафта месечно”, споделя д-р Джонев.

Нарича тази тема “слабост”, защото за него обликът на общината е визитната картичка. И хората се включват със собствени средства и пособия, поддържат тротоарните площи, боядисват бордюрите. Отличава се и паркът пред сградата на общината. Равна зелена поляна с изкуствена река по средата, криволичеща под пешеходната алея, която води към входа на административната сграда.

Сгушени под дебелата сянка, дървени пейки посрещат млади и стари. Всичко е направено от общинските служители. С пари от джоба си и труд, водени от кмета, преди няколко години общинарите сътворяват парк, който на други места би струвал стотици хиляди лева общински пари.

“В началото закупихме косачка и едно момче косеше всеки ден. По модела на всички големи английски паркове след 100 години косене се получава прекрасна ливада. Е, при нас ефектът дойде след 15-ата година”, подчертава д-р Джонев.

В един ден общината има два повода за гордост. Първият е успехът на 14-годишната Мария, ученичка в СОУ “Бачо Киро”, която печели престижен художествен конкурс “Усмивката в детството”. Нейната рисунка ще бъде отпечатана върху опаковка на плодова напитка с тираж 75 хиляди броя, и средствата ще бъдат дарени на “SOS Детски селища България”.

Младата художничка споделя, че дължи успеха си и на учителката по изобразително изкуство Бона Стоянова. Става ясно, че почти всички нейни възпитаници са с отличия от множество престижни конкурси в целия свят.

Още една жена е причина за гордост на местните. Баба Петкана празнува своя 100-годишен юбилей. Докато вековната рожденичка разказва историята на живота си, става ясно, че скоро втора летничанка навършва 100 години.

Всъщност обликът на града съвсем не се оприличава с фразата – “Летница-Столетница”. Въпреки скромните условия за нощен живот и атракциони за младите, броят на учениците, които продължават средното си образование в СОУ “Бачо Киро”, е значителен. “Кулинар-готвач” е специалността, която примамва младежите да останат в родния си град.

Реализацията след завършването им е почти гарантирана. Стратегията на общината е насочена към туризма, където се откриват множество работни места. Друга причина, поради която местното училище е за предпочитане, е ремонтираната училищна база, направена с евросредства по оперативна програма “Регионално развитие”. Скоро е направен ремонт и на детската градина. Подменено е отоплението, извършена е цялостна реконструкция на инфраструктурата.

Какво е Летница без Крушунските водопади в местността Маарата. Едни от най-красивите и популярни природни забележителности у нас са двигателят в новата история на общината.

Със своите 120 000 дка обработваема площ и земеделие като основен поминък на населението, регионът се превръща в бързо разрастващ се туристически център. До 2001 г. територията около водопадите е била собственост на Министерството на отбраната, след което е прехвърлена на общината.

“Съвременният вид на Маарата не е само дело на общината. Малко известен факт е, че генератор на идеята да се промени цялостната стратегия на общината, с насоченост туризъм, бе на един успял човек, с летнишки корени – Иван Василев”, казва кметът Джонев и допълва, че след придобиването на собствеността екип от архитекти правят проектоустройствен план и преобразяват водопадите.

Резултатът сега е над 200 000 посетители годишно, реконструкция на инфраструктурата, соларно осветление по пешеходните зони, пейки, беседки и… минерален басейн. Водата, която се изпомпва от извор с дълбочина над 400 метра, е подходяща за лечение на псориазис, гъбични болести, опорно-двигателен апарат, гинекология, чернодробни заболявания.

“В онези години съветвах местните хора – Не разчитайте, че 120-те крави в село Крушуна ще ви донесат добър стандарт на живот. Разчитайте на бъдещето, към което е насочена общината.” Така се е обръщал кметът Джонев към жителите на малкото туристическо селце, срещайки голяма съпротива в лицето на местните.

Към днешна дата има 263 туристически легла и 10 крави. Явно кметът е бил достатъчно убедителен, защото за последните 15 г. тенденцията в Крушуна е да се завръщат много млади хора.

Туризмът не е единственият приходоизточник в региона. В Летница е лидерът в производството на изкуствени стени за катерене. В последната година нови инвеститори отварят врати в Летнишко.

Единият за преработване и замразяване на плодове и зеленчуци, а другият за съхраняване на зърно. Оказва се, че 15% безработица в региона, която официално сочи статистиката, е невярна, защото в активния сезон няма човек без работа, а местните фирми внасят работна ръка от съседни общини.

На въпроса как гледа на предстоящата реформа за закриването на малки общини, д-р Красимир Джонев отговаря: “Общините трябва да се делят не по брой на население, а по стабилност. Много малки общини са се доказали като работещи, привлекли са инвестиции за стотици милиони евро, които славят не само своя регион, но и България.”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.