Русия предложи контрарезолюция в ООН за полет MH17, свален над Украйна

Русия настоява за по-голяма роля на ООН в разследването на причината за свалянето на пътническия самолет на малайзийските авиолинии в източната част на Украйна миналата година, след като отхвърли предложението на Малайзия, Австралия, Холандия, Белгия и Украйна за специален трибунал на ООН, предаде "Ройтерс".

Днес Русия заяви, че е представила на партньорите си в Съвета за сигурност контрапроект за резолюция.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин отново потвърди пред журналисти, че страната му е против създаването на международен съд, упълномощен от ООН.

"Смятаме, че това не е в устава на ООН, че Съветът за сигурност не е замислен да се занимава с подобни въпроси", обясни Чуркин.

Русия обаче представи собствен проект за текст и свика консултации в Съвета, които ще се състоят по-късно днес при закрити врата, добави той.

Чуркин не каза подробности за руския проект, а само отбеляза, че става дума за различно предложение.
Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че един специален трибунал би бил "контрапродуктивен".

Според дипломат от Съвета за сигурност привържениците на специалния трибунал са твърдо решени да подложат своята проекторезолюция на гласуване в Съвета в средата на следващата седмица. Русия обаче има право на вето и може да блокира тази инициатива.

Полетът на авиокомпания Malaysia Airlines MH17 беше свален над Източна Украйна на 17 юли миналата година. Загинаха всичките 298 души на борда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия