Започна срещата между Борисов и Местан

Малко след 10 часа започна срещата на премиера Бойко Борисов с ДПС. Това е втората среща с парламентарно представените политически сили, на които той ще търси съгласие за промените в Конституцията.

Освен лидера на ГЕРБ, на срещата присъстват и Лютви Местан, Тунчер Кърджалиев, Алиосман Имамов, Станислав Анастасов, Ферихан Ахмедова и други.

Очаква се Местан да доразвие идеята за трите приемливи за АБВ точки от конституционните промени и да поиска отлагане във времето. Той вече заяви, че е по-добре рефомите да се случат след местните избори.

По-рано днес в студиото на bTV Местан обясни, че ДПС имат готово предложение за премиера и от седмица насам "с Бойко Борисов имаме активен диалог" .

"Отивам на срещата с Борисов с едно ново, градивно предложение, което цели реализирането на реформите в конституцията. Това съгласие може да се реализира веднага след местните избори. Не целим отлагане на реформите, напротив. И затова актуалното мни предложение - да се абстрахираме от вносителя на идеята - вместо да губим енергия за декларация, след като има широко политическо съгласие около консенсусните три точки, предлагаме директно внасянето на новия проект преди второ четене", каза Местан.

Премиерът преди ден се ангажира лично да търси нужните поне 160 гласа за ремонта на основния закон и разговорите с партньора във власт­та АБВ, които са против проекта, бяха първата стъпка.

Засилване ролята на инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС), пряк избор на съдии и прокурори и разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска квота - само това се оказаха точките, с които хората на Първанов са съгласни, стана ясно след срещата.
Една от идеите е като форма на гаранция да бъде предложена декларация, която да очертае поправките, за които няма нужната подкрепа, и онези, около които може да има консенсус. Борисов е възложил на юристите от ГЕРБ Димитър Лазаров и Данаил Кирилов да подготвят документ, който да бъде предложен и на БСП и ДПС и да бъде гласуван в НС в четвъртък.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини