Съдийка прекрати наказателното дело срещу Ахмед Муса и 13-те му "пророка"

Съдията от Пазарджишкия окръжен съд Кристина Пунтева е прекратила наказателното дело от общ характер щ305/2015 г. срещу имама от частната джамия "Абу Бекир" Ахмед Муса Ахмед и 13-те му "пророка" и го е върнала на Окръжна прокуратура.

Мотивите на съдия Пунтева са, че в досъдебното производство при предявяване на разследването и при изготвяне на обвинителния акт от прокурора са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване правата на 14-те обвиняеми. Те са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".

Разпореждането не е окончателно и подлежи на обжалване или протест в 7-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

Първоначално образуваното наказателно дело от общ характер бе разпределено на съдия Ивета Парпулова, но тя си направи отвод с мотива, че не би желала да възникне съмнение в обществото, че подсъдимият Ахмед Муса Ахмед няма да получи правосъдие от независим и безпристрастен съд. Именно Парпулова бе съдия по делото срещу 13-те имами и наложи ефективна осъдителна присъда на Ахмед Муса, която Пловдивският апелативен съд с решение от 30 юни 2015 г. удвои от 1 на 2 години. В Пазарджик дори се заговори, че съпругът на Ивета Парпулова Стоян Парпулов е бил нает да защитава Ахмед Муса по новото обвинение срещу него, но известният местен адвокат категорично отрече този "факт". При повторното разпределение на делото за съдия-докладчик бе избрана Кристина Пунтева.

Обвинителният акт срещу 14-те "джихадисти" за проповядване на война и радикален ислям и идеите на терористичната организация "Ислямска държава" в социалните мрежи бе внесен в Пазарджишкия окръжен съд на 1 юли, разследването е приключило в 7-месечен срок. Подсъдимите бяха задържани при 2 акции на прокуратурата и ДАНС. Те бяха проведени на 25 ноември 2014 г. и 31 март 2015 г. на територията на областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Арестуваните на 25 ноември 2014 г. Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил се намират в пазарджишкия затвор въпреки многократните си опити да получат по-лека мярка. Същата е съдбата и на задържаните на 31 март 2015 г. Йосиф Минчев (Юсню), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Кърталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин), както и на Рангел Илиев (Малкият Ремзи), арестуван на 9 април 2015 г. От 14-те подсъдими срещу парична гаранция от 5000 лв. бяха освободени Стефан Димитров (Тефик) и Александрина Ангелова (Мелекшен) по здравословни причини. Студентката по българска филология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" колабира по време на едно от заседанията на Апелативния съд в града под тепетата и се наложи да бъде свестявана от екип на Спешна медицинска помощ. Обвинителният акт на Окръжна прокуратура-Пазарджик е от 134 страници с допълнителни приложения, разпитани са 48 свидетели, сред които и такива със скрита самоличност. По досъдебното производство са извършени множество компютърни експертизи, както и такива в областта на политологията, историко-лексикологията и социологията. Според държавното обвинение са събрани доказателства, че българската клетка на радикален ислям у нас са Пазарджик и регионът, квартал "Столипиново" в Пловдив и Асеновград. Неин ръководител пък е тарторът на салафистките роми Ахмед Муса Ахмед, осъден на 2 г. затвор по т.нар. "имамско дело".

Срещу Ахмед Муса е повдигнато ново обвинение, че от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. в Пловдив, Пазарджик и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово - непосредствено и чрез Интернет, чрез организиране на превод, издаване и разпространяване на книгата "Вероотстъпване" ("Науакиду'л Ислям"), както и с муджахидински жест с изправен и насочен нагоре показалец на ръката. Освен това от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. Муса е пропагандирал за война в частната джамия "Абу Бекир" в Пазарджик и посредством профила си във Фейсбук с никнейм "аhmed.musa.5496" и чрез снимка на фона на знамето на "Ислямска държава". Срещу Александър Иванов (Банго) има повдигнато обвинение и за незаконно притежание на бойна пушка "Щайер-Манлихер" и 9 патрона в 2 пълнителя, които са открити в дома му в кв. "Столипиново" в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини