Само за осем дни: 1437 пожара бушуваха в страната

“Пожарната статистика е безмилостна - само един процент от горските пожари се причиняват от мълнии. Останалите 99% от причините за огнените бедствия е човешката небрежност. Хора, моля, пазете гората! Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Трябва да опазим зеленото богатство на страната ни.” Това призоваха вчера огнеборци от националната пожарна.

Само за последните осем дни огнеборците в страната са били вдигнати по тревога за 1437 сигнала за пожари. В сряда пък съобщенията за стихии са били 217. Пламъците са ранили осем души.

Една седмица продължава пожарът над Рилския манастир, а за последните две седмици бяха унищожени стотици декари гори и храсти в Сакар планина, до Хасково, край Бобошево. Вчера бяха потушени пламъците в Хасковско. Край село Жълти бряг стихията е вилняла в 30 дка гори. Край село Брягово пък горяха 1100 декара площи. “Максимални глоби от по 2000 лева ще отнесат всички виновници за пожарите в Хасковския регион”, каза вчера шефът на областното управление на огнеборците комисар Николай Вълчев. Вече има образувано досъдебно производство срещу двама трактористи за големия пожар край харманлийското село Дрипчево от миналата седмица. Тогава огънят бушуваше на двукилометров фронт и обхвана над 3000 декара.

“Горските пожари се разпространяват бързо на големи площи. Бушуват в пресечени местности и са труднодостъпни за пожарната техника”, обясниха експерти от националната пожарна. Според тях сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са факторите, които спомагат за бързото разрастване на пламъците. “Характерно за горските пожари е това, че вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения при пожар фронтът му често променя посоката си. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства”, казаха още огнеборците. Те напомниха, че гората е важна съставна част от живата природа, която поддържа биологичното равновесие на планетата - дава убежище на животински видове, регулира въздушните течения и валежите, предпазва почвите от ерозия и пречиства въздуха.

Затова огнеборците призовават стриктно да се спазва противопожарният ред в горите.

Най-често стихиите сред дърветата и житата лумват от неизгасени фасове, клечки кибрит или небрежно боравене с огън от туристи, ловци, пастири и работници. Експертите съветват туристите, преди да запалят огън, да се уверят, че имат достатъчно количество вода или други подръчни средства, които да помогнат при избухване на пламъци. Не бива да се хвърлят счупени бутилки, тъй като стъклото може да има ефекта на лупа.

5500 дка гори са изгорели от началото на 2015 г.

НИКОЛАЙ СПАСОВ

Труд, Пловдив

5500 дка гори са изгорели при 134 пожара у нас от началото на 2015 г., съобщи зам. -министърът на земеделието и храните Георги Костов. Само във вторник и сряда е имало 10 горски пожара със сериозни поражения на борови, дъбови и акациеви гори.
“Опасната част от сезона на пожарите тепърва предстои. Близо 350 000 лв. до този момент са само преките разходи за борбата с горския пожар край Рилския манастир. Тепърва ще се оценяват щетите върху биоразнообразието. Нанесени са поражения на дървесина, животни, а след като завали дъжд, ще последват и ерозионни процеси, защото там вече няма какво да държи почвата”, обясни Костов. Според него човешката небрежност ни струва милиони, защото залесяването само на един декар излиза около 1000 лв.

“Заедно с пожара изгаря не само растителността, но и хумусът и се влошават качествата на почвата. За да се създаде хумусен слой, понякога са нужни стотици и дори хиляди години. С горските пожари този хумус изгаря и ние се връщаме хиляди години назад и губим качествени гори, защото тази почва вече не е плодородна”, допълни зам. -министърът. Той също призова туристите, земеделските стопани и всички, които търсят спасение от жегите в планините, да бъдат изключително внимателни и отговорни. Костов припомни, че през лятото законът категорично забранява паленето на огън не само в горите, но и на не по-малко от 100 метра от тях. И призова всички, които забележат дим или огън, да подават веднага сигнали на тел. 112, откъдето имат пряка връзка с горските стопанства.

За цялата 2014 г., която бе доста по-дъждовна, у нас имаше 151 горски пожара, при които са унищожени 9160 дка планински площи с гора и ниска растителност. Доказаните умишлени палежи на гора са около 1, 5%, а 96-97% са от човешка небрежност. Най-често водените по тях разследвания са срещу “неизвестен извършител” и рядко се стига до наказание на виновниците според полицейската статистика.

Съвети на пожарникарите: Бягайте в посока обратна на вятъра

1. Не се отнасяйте небрежно към огъня!

2. Не палете огън в гората извън специално обозначените места!

3. Не навлизайте в гората с технически неизправни МПС!

4. Не палете огън при силен вятър!

5. Не оставяйте огън без надзор!

6. Забранено е паленето на стърнища, отпадъци и суха тревна растителност близо до горски масиви!

7. Не складирайте прясното сено, преди да е изсъхнало напълно, защото може да се самозапали.

8. Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки, фасове и стъклени бутилки! Дефекти по стъклото могат да имат ефект на лупа и да запалят сухи треви.

9. Подгответе тупалки от гума или зелени клони, с които да действате в случай на пожар.

10. Не оставяйте неизгасен огън при напускане на мястото!

11. Ако забележите дим, пламъци или усетите мирис на изгоряло, бързо се ориентирайте за мястото на възникване и посоката на горене.

12. Важно е да предпазите дрехите си, особено ако са от изкуствена материя.

13. Задължително защитете дихателните си пътища с мокри кърпи или други лични предпазни средства.

14. Потърсете безопасен път за напускане на района в посока обратна на вятъра, покрай езера, реки или потоци.

15. Когато избегнете опасността, подайте сигнал на тел. 112.

16. Ако запалването е в начална фаза, може да потушите огъня с пръст, пясък и тупалки от зелени клони.

Рила тлее, спасителите чакат дъжд

КИРИЛ ФАЛИН

Труд, Кюстендил

130-150 декара от алпийската част на Рила, на 2000-2200 м надморска височина в местността Калугерски дол, продължават да горят вече цяла седмица. Стотици огнеборци, горски работници и военни, както и десетки доброволци от цялата страна се включиха в борбата със стихията. На помощ в първите дни се притекоха дори и 20 румънски туристи, дошли на поклонение в Рилския манастир.

Двата хеликоптера Ми-17, които изсипаха над 90 000 тона вода по билото на планитата, не летят в последните дни, защото тлеещите огнища са в гориста част, поясниха пожарникари. Димът се стеле откъм торфа - напластявани от десетилетия сухи треви и храсти, от които при най-малкия полъх всеки миг могат да избухнат пламъци.

В момента са останали критични точки откъм югоизточната страна и никой на се наема да прави прогнози кога пожарът ще бъде потушен на 100 процента. Зависи от температурите, скоростта и посоката на вятъра и най-много от това кога и колко дъжд ще падне в района.

Прокуратурата води разследване за палеж по непредпазливост на гора със значителна стойност, намиращи се в защитена територия. Наказанието за виновниците, които все още се издирват, е до 3 години затвор. Според една от версиите искрите са тръгнали от незагасено оггнище на туристи или ловци бракониери, нощували на бивак. То бе открито още миналата събота - на сутринта след първата нощ на пожара. От огнището е взета пепел за изследване и са направени два огледа на околността, за да се търсят следи, каза за “Труд” районният прокурор на Дупница Даниела Гюрова. Само похвали заслужиха доброволците, които застанаха рамо до рамо с пожарникарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини