Всеки месец поне едно дете се разболява от коклюш



Всеки месец има поне по едно дете с коклюш, което се разболяло, защото не е ваксинирано. А на всеки 20 секунди в света умира по едно бебе от болест, която може да се излекува чрез ваксина. Здравното министерство започва мащабна кампания, за да “разомагьоса” притесненията на родителите от имунизациите, обяви вчера здравният министър д-р Петър Москов. Според него това е сериозен проблем у нас и припомни, че само преди две години имаше епидемия от морбили. А в края на 2013 г. в ромските махали тръгна масова акция за имунизиране срещу детски паралич.


До средата на август ще бъде проведено и проучване за нагласите на хората към имунизацииите, каза д-р Москов. При нас на месец имаме по едно дете с коклюш, каза доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница в София. Миналата година той и екипът му лекували и момиче на 7 месеца с хемофилус инфлуенце тип Б, основният причинител на бактериален менингит. Майката решила да не го ваксинира. То оздравяло, но след неврохирургична операция. Подобен случай в Инфекциозна болница имало и преди няколко месеца, но тогава пациентът не бил имунизиран с петвалентната, а с четиривалентната ваксина, обясни доц. Мангъров.

През април от “Атака” внесоха промени в Закона за здравето, с които искаха имунизациите да стават препоръчителни. Предстои да се направи сайт с обяснения за ваксините, където родителите ще могат да задават въпроси, както и да подават сигнали, каза д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве