Божидар Димитров: Плиска е най-големият средновековен град в Европа, пред Константинопол и Аахен

Плиска заема най-голямата площ на средновековен град в Европа, а след нея се нареждат градове като Константинопол или Аахен - столицата на Франкската империя на Карл Велики. Те са много по-малки от Плиска, обяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров пред "Фокус".

„Ясно е също, че градът е бил заобиколен от здрава крепостна стена. Градът много ясно е обособен на две части. Единият е града на аристократите, които са обградени от вътрешна крепостна стена, издигната от големи каменни блокове, тежащи между 300 и 500 кг. В този вътрешен град се разполагат и дворците на българския владетел и на великите боили. Това са представителите на онези 6 аристократически рода, които са управлявали държавата. Техните дворци, също изградени от камък, имат всички най-високи удобства – парно отопление и водоснабдяване с прясна течаща вода”, посочи проф. Димитров.

По думите му любопитство буди и фактът, че те свързани с мрежа от тунели както помежду си, така и с двореца на владетеля. „Очевидно е, че са държали да не ги виждат много очи, когато се срещат. Външния град се състои от няколко десетки квартали, а там се издига и Голямата базилика. Това означава, че тя строена за цялото население на Плиска, а не само за аристократите”, обясни проф. Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура