Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Словашкият посланик: Една страна не може сама да се справи с международната мафия

Смъртна присъда за изнасилване на деца въвеждат в Индия

Над 300 известни личности подписаха манифест срещу новия антисемитизъм във Франция

Джулиана с нов нос и чужд мъж на парти Вдига наздравици с Христо Сираков

Иран възобновява ядрената си програма, ако САЩ върнат санкциите

Канада и Япония подписаха споразумение за военно сътрудничество

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

Турският президент призова за мир с Гърция

Стефан Димитров: Ден след песента ми за земетръс на Лили Иванова трус удари Вранча

Отбелязваме Деня на Земята

Актьорът Върн Тройър почина на 49 години

Как да спрем купуването на гласове

Проблемът може да се реши веднъж завинаги с банково-финансови инструменти

Превръщането на изборите в състезание по купуване на гласове обезсмисля демокрацията. Опитите проблемът да бъде решен единствено с усилията на правораздавателната и правозащитната система се оказват неефективни. Купуването на гласове се доказва трудно, а продаването им практически няма как да бъде санкционирано.

Сумите за купуване на избиратели са значителни. Например за 200 000 гласа, платени с по 50 лева, трябват 10 милиона. Като добавим и посредниците, и приспиването на бдителността на правоохранителните органи, сумата нараства неколкократно – от порядъка на 50-100 млн. кеш. Тези суми или трябва да се складират някъде, или да се изтеглят от банковата система преди изборите.

Складирането на големи суми за продължително време е рисковано и лесно може да бъде разкрито и санкционирано, тъй като тези, които физически купуват гласове, са общо взето добре известни. Ето защо това, което най-вероятно се случва няколко седмици преди избори, е теглене от банките на пари в брой от страна на различни съмнителни фирми и физически лица, без връзка с някакъв конкретен бизнес. И това, което следва да се направи, е проследяване на всички странни източвания на банкови сметки или ограничаване на тегленето на пари в брой примерно един месец преди избори. Банките и сега би следвало да информират компетентните органи при съмнителни тегления на пари, а финансовото разузнаване да бди не само за пране на пари, но и за всички финансови операции, свързани с нарушаването на закона. Тясното сътрудничество между полицията и банковата система може да направи купуването на гласове изключително трудно.

Обратното, масовото купуване на гласове е невъзможно без пасивното, в най-добрия случай, съучастие на банкови институции или чиновници. Преминаването към изцяло електронни разплащания потенциално може да елиминира всякакво купуване на гласове.

Естествено възниква и въпросът за произхода на парите за купуване на гласове. Бизнесът, работещ в рамките на закона, трудно може да задели пари за политическа корупция. Обичайните заподозрени са контрабандата, наркотрафикът, трафикът на хора, източването на ДДС и други подобни, които винаги се реализират с политическа протекция. Следователно борбата с подземния бизнес и борбата срещу купуването на гласове са практически едно и също нещо. Не бива да се забравя и финансирането на политическите партии. Само размерът на държавните субсидии е от порядъка на 30-40 милиона лева годишно. Освен това партиите могат да получават пари от дарения, членски внос, лихви, наеми, банкови заеми и т.н. Т.е. партиите разполагат и с достатъчно законни финансови средства за купуване на гласове. За да не става това, законът трябва да регламентира изчерпателно точно за какво могат да се използват партийните средства. И всички партийни приходи и разходи да се реализират само и по електронен път. Това ще ограничи драстично възможностите за пряко използване на партийни пари за купуване на избиратели.

Както се вижда банково-финансовите инструменти за борба с купуването на гласове на изборите потенциално могат да решат проблема изцяло и завинаги. Въпросът е в политическата воля.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.