Виктор Орбан - неудържимият провокатор

Виктор Орбан на младини е либерал, но и бунтар срещу комунистическата система. Преминава в лагера на крайната десница, а сега като премиер на Унгария се изживява като защитник на Запада от попълзновенията на Ориента. В свой коментар "Шпигел" написа: "Глупав, нахакан, Орбан."

Mилиони европейци се питат какво става в Унгария? Страната, която преди четвърт век разкъса Желязната завеса и пусна хиляди граждани на ГДР да заминат на Запад. Това бе краят на комунистическия тоталитаризъм в Източна Европа.

На Орбан му допада ролята на провокатор. Такъв е от студентските си години. През политически жежкото лято, на 16 юни 1989 г., той държи пламенна реч на Площада на героите в Будапеща и открито зове унгарците да поемат по пътя към свободата, а съветският военен контингент да бъде изтеглен от родината му. По онова време това граничи с престъпление. Разминава му се.

Сега неговият свят е друг. Дори председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер го посреща със "Здравей, диктаторе!".

На 30 март 1988 г. Орбан е съосновател на либералната партия ФИДЕС и влиза в 6-членното й председателство. През 1992 г. формацията рязко сменя политическия си курс и поема надясно. ФИДЕС печели изборите през 1998 г., Орбан става премиер, но след 4 години губи парламентарния вот. През 2010 г. той отново е начело на изпълнителната власт. Оттогава неговото дяснопопулистко правителство наложи пагубен курс. Надигне ли някой глава, се прощава с поста си.

Унгарският премиер е най-критикуваният в Европа. Той дръзна да наложи промени в конституцията, които ограничават правомощията на Конституционния съд. Прокара и медиен закон, с който де факто сложи намордник на свободната журналистика. Той изпревари отдясно дори екстремистката партия Йобик, която пък прави опит да заеме центъра в унгарската политика.

Според Орбан висш приоритет било да се съхрани християнската идентичност на континента. Най-голямата заплаха сега били бежанците мюсюлмани.

"Факт е, че Европа е заплашена от масирано преселение. Сега говорим за хиляди, но през следващите години ще заговорим за милиони. Тогава с изненада ще установим, че сме малцинство на собствения си континент. За разлика от други европейски народи унгарците не са готови да съжителстват с мюсюлмани", казва Орбан. А миналия четвъртък от Брюксел отправи призив: "Не идвайте, тук за вас е опасно. Не можем да ви гарантираме, че ще бъдете приети радушно." Преди дни пък заяви, че проблемът с бежанците бил на Германия, не на Унгария. И допълни: "Безотговорен е всеки европейски политик, който подхранва надежди сред мигрантите за по-добър живот."

Темата "нелегални бежанци" се оказа шанс за Орбан - в условията на икономически спад и ширеща се корупция неговият авторитет се срива. Сега той иска да се представи като народен спасител.

Орбан не се посвени да обяви целта си - Унгария да се превърне в нелиберална държава: "Ние не вярваме, че всяка демокрация задължително трябва да е либерална". За него успешни страни са Русия, Китай, Турция и Сингапур, макар че не били либерални демокрации.

Легендарна е страстта на Виктор Орбан към футбола. Той не приема равен мач, камо ли победа на противника. Като млад лидер на ФИДЕС разпорежда мач на неговия отбор да се играе до победа. Дали ще му се удаде и в Европа да се играе по неговите правила, е въпрос с ясен отговор.

Най-младият премиер на Унгария

През 1998 г., тогава 35-годишен, Виктор Орбан става за пръв път премиер - най-младият в историята на Унгария. Роден е на 31 май 1963 г. в промишления град Секешфехервар в семейство протестанти. Бащата е агроном, майката - учителка. Завършва английска паралелка, следва право, а през 1989 г. със стипендия от фондацията на Джордж Сорос, за която работи от 1988 г., заминава за Оксфорд, където една година овладява политически науки. Семеен е от 1986 г., от брака си има пет деца - син и четири дъщери.

ЗА НЕГО

Трябва да цени опозицията и медиите

"Безсилна съм да си обясня връзката между демокрация и понятието нелиберална демокрация, използвано от г-н Орбан. Истинският модел за Унгария е, когато най-верният път се намира в публичния спор. Едно правителство с голямо мнозинство в парламента е длъжно да цени ролята на опозицията, на гражданското общество и на медиите."

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Ако Орбан е

християнин, такъв е и Ким Чен Ун

"Понякога се срамуваш заради Виктор Орбан. Той е човек, който опропасти много неща в Унгария, но и много, отнасящи се до ценностите на ЕС. Каза дори, че щял да приема само бежанци християни, но ако Орбан е християнин, то такъв е и Ким Чен Ун."

Жан Аселборн, външен министър на Люксембург

Диктатор, който си ляга с Путин

"Унгария е страна, която е на прага да отстъпи суверенитета си на един неофашистки диктатор (Виктор Орбан - б. р.), който си ляга с Владимир Путин."

Джон Маккейн, американски сенатор републиканец

Той е проблемното дете на ЕНП, но го харесвам

"Виктор Орбан е проблемното дете в семейството на Европейската народна партия, склонен е да провокира, но аз го харесвам и намираме общ език."

Жозеф Дол, президент на ЕНП, чийто член е партията на Орбан

Властолюбец, не го вземайте насериозно

"Не вземайте Орбан насериозно. Той е неудържим властолюбец. Прави изявления според публиката и съответната ситуация."

Ласло Кери, унгарски политолог и биограф на Орбан

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи