Петко Николов: Тихият комисар

От 2003 г. насам Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се ръководи неизменно от един и същ човек - Петко Николов. Безоблачните му дни на поста обаче са пред приключване.

От месец насам Николов отнася критики от премиера Борисов и министри от кабинета му по темата има ли картел на пазара на горива. Засега КЗК избягва да даде ясен отговор по въпроса с „да“ или „не“.

В началото на лятото пък парламентът гласува законови промени, според които член на КЗК не може да бъде избиран в два последователни мандата. А настоящият мандат на Николов изтича през октомври.

Кой е Петко Николов? Роден е през 1958 г. в Ботевград, завършва право в Софийския университет, има магистратура по финанси от Великотърновския университет, както и специализация по наказателно право от Софийския. Доктор е по икономика.

Преди да заеме поста шеф на КЗК, е председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация в периода 2001-2003 г. Точно в този период беше разрешено на „Вива Венчърс“ да купи БТК. Пак тогава бе направен и несполучлив опит за раздържавяване на „Булгартабак“.

По-късно, като председател на КЗК, Петко Николов отново има правото да се разпорежда с големи сделки - този пък като одобряващ орган. През антимонополния орган са минали за одобрение например продажбите на „Булгартабак“, „Кремиковци“, БТК, „Горубсо Мадан“, раздържавяването на трите електроразпределителни дружества, сделките с ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Марица-изток 3“, топлофикациите на Христо Ковачки, пристанища, летища и т.н.

Интересен факт от биографията на Николов е, че е бил говорител на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз. Преди това е работил като адвокат. Съпругата на Николов е нотариус. Любопитно е също така, че Петко Николов се отказва от депутатско място през 2004 г., когато е избран от листата на НДСВ.

Шефът на КЗК не е почитател на медиите и гледа да сведе до минимум изявите си пред тях. В малкото случаи, в които се съгласява на интервю, избягва конкретиката в отговорите, а предпочита да се изказва по принцип за казусите на правен език. Често вместо него говорят директорите на дирекции, а отскоро има назначен говорител на ведомството - журналиста Марио Гаврилов.

Каква обаче е равносметката за това дълго 12-годишно управление? Факт е, че комисията разкри множество картели на пазарите, въпреки че глобите й понякога падат в съда. Бяха открити заговори при продажбите на касови апарати, олио, хляб, коли, застрахователни услуги и други.

Факт е също така, че ведомството непрекъснато се произнася по казуси за нелоялна конкуренция - фалшиви таксита, заблуждаващи реклами на продукти, умишлено уронване на авторитета на конкуренти и т.н. Връщането на обществени поръчки пък е честа практика. На пръв поглед ведомството работи отлично. Бизнесът обаче таи смесени чувства към него.

„Комисията работи нагласено, каквито решения си поръчаш, такива получаваш и това не е тайна“, твърди пред „Труд“ бизнесмен от Пловдив, който поиска да остане анонимен. Твърдението му обаче не може да бъде подкрепено с никакви доказателства.

Дали Петко Николов и останалите комисари от ведомството са изкупителни жертви за проблемите на пазара на горива в момента, ще покаже само времето. Също така ще е любопитно да се разбере дали друг състав на ведомството ще успее да работи по-ефективно, или ще продължи досегашната практика.

Не обича публичните изяви

Петко Николов не обича публичните изяви, но дейността на КЗК винаги е била в центъра на обществения интерес - било заради съмнения за картели на пазара, било заради отменени обществени поръчки. Оставката му е искана веднъж от СДС през 2012 г. заради промени в Закона за обществените поръчки, които биха дали много власт на КЗК. Николов и останалите комисари оцеляха тогава.

Неодобрение към ведомството се усеща от началото на годината и от страна на кабинета „Борисов“, при все че през 2010 г., когато имаше мнозинство в парламента, ГЕРБ преизбра членовете на КЗК. Сега Борисов заговори за оставка на Николов.

МНЕНИЯ

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АИКБ

Имаме резерви към работата на институцията

Имаме резерви към работата на Комисията за защита на конкуренцията и не бих могъл да похваля Петко Николов. Взетите решения от ведомството не са достатъчно последователни и аргументирани.

БОЖИДАР ДАНЕВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСК

Цялата КЗК е много хлъзгава

Ситуацията може да се опише с едно изречение - цялата комисия е много хлъзгава. Тя се съобразява повече с политическите настроения, отколкото с реалността в икономиката.

МАРТИН ДИМИТРОВ
ДЕПУТАТ ОТ СДС

Време е за нова комисия

Време е за изцяло нова Комисия за защита на конкуренцията, която да е по-ефективна и действително да защитава конкуренцията. Какви са фактите в момента? Всяко решение на КЗК тази година е отменено. Това са 16 от 16 решения. Точно 40% от обществените поръчки, които са обжалвани от КЗК, са били отменени. Сегашната комисия е държана под необходимата ефективност дълги години и основна роля за това имат левите политически формации.

РАДАН КЪНЕВ
ЛИДЕР НА ДСБ

В днешния състав е развъдник на корупция

В днешния си състав и модел на работа Комисията за защита на конкуренцията по общо мнение на кандидатите за обществени поръчки е развъдник на корупция и пречка пред конкуренцията.

АЛЕКСАНДЕР ИТАЛИАНЕР
ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ЕК

Изключително сътрудничество с ЕК

Под вашето ръководство КЗК се утвърди като ценен член на Европейската мрежа по конкуренцията. Вие направихте много за сътрудничеството със страните от Европейската мрежа по конкуренцията и превърнахте Софийските дни на конкуренцията в изключително ценен форум. Благодаря ви за ангажираността и приноса ви за засилването и развитието на политиката по конкуренцията както в национален, така и в международен план.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи