Оставаме поне 3 години без собствена авиация

Българската армия най-вероятно ще остане за около 3 г. без собствени военновъздушни сили. От лятото на 2016 г. изтребителите ни МиГ-29 ще бъдат с изтекъл ресурс. Ако бъде постигнат договор с Полша, която твърди, че може да ни ремонтира и модернизира самолетите, това няма как да стане за по-малко от 2 г. Най-рано след 3 г. страната ни ще има възможност да отдели средства за нов изтребител.

Военното министерство предлага промени в Закона за въоръжените сили, с които да се разреши на чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България. Мотивът е решение на военните министри от НАТО от февруари за съвместна мисия по охрана на въздушното пространство от източния фланг.

„Всички страни в нашия регион - Румъния, Албания, Словения и Гърция осъществяват съвместно функцията „air policing” с оглед укрепване на сигурността на югоизточния фланг на НАТО. Само България не осъществява съвместно тази функция. Затова тази промяна е абсолютно необходима“, обясни вчера след заседанието на МС зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Промените в закона предвиждат обща охрана да има или при международен договор, или при необходимост и по ред, предложен от министъра и одобрен от правителството. Текстовете изключват възможността охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини